islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İslamofobiya hastalığı ve tedavisi

İslamofobiya hastalığı ve tedavisi
26 Mayıs 2017 07:44
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı”  Sakarya’nın Sapanca ilçesinde başladı. Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve 4 gün sürecek konferans, “İslamofobiye Karşı Ortak Stratejiler-Bilgi ve Hikmet Ekseninde” başlığı altında toplandı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Toplantının amacının İslamofobinin sebeplerini tartışmak değil, İslamofobiye karşı bilgi, hikmet, eylem planını yapmak ve bir yol haritası belirlemek olduğunu söyledi. Ayrıca Görmez, konuşmasına şunları da ekledi: “Bu toplantımızda üzerinde duracağımız konu ‘İslamofobiye Karşı Ortak Stratejiler Bilgi ve Hikmet Ekseninde’ başlığımız, gerçekten son derece önemli bir konudur. Ancak biz bugün bu toplantıda her zaman yaptığımız gibi İslamofobinin sebeplerini tartışmayacağız.

Aslında bu kavram ilk önce bu yüzyılın başında bir Fransız filozof tarafından ifade edilmiştir. Fakat sonra 1997 yılına kadar hiçbir literatürde bu kavramla karşılaşmıyoruz. Bildiğiniz gibi 1997’de Londra menşeli Runnymede Trust isimli bir düşünce kuruluşu ilk defa İslamofobiyle ilgili bir rapor yayınladı ve dünyanın gündemine soktu. Daha sonra 2004 yılında ilk defa Birleşmiş Milletlerin belgelerine Sayın Kofi Annan’ın yayınladığı bir belge içerisinde İslamofobiya zikredildi. Yine aynı şekilde 2007 yılında Avrupa Birliği’nin bazı metinlerinde yavaş yavaş görülmeye başlandı. Devasa bir literatür oluştu. Bilhassa 11 Eylül olaylarından sonra İslamofobiyle ilgili bütün dünyada devasa bir literatür oluştu. Bu literatür bize hastalığı nasıl tedavi edeceğimizi öğretmedi, bize hastalığı anlattı. Gerçekten küçük hacimli bir kütüphaneyi dolduracak kadar bir İslamofobiya literatürü oluştu. Ancak bu literatür sadece bize hastalığın teşhisini yapmakla yetindi. Bu hastalığı nasıl tedavi edeceğimizi bu literatür bize öğretmedi, öğretmiyor. Bu toplantının sebebi hastalığı yeniden teşhis etmek değil, hastalığı nasıl tedavi ederiz, bu düşmanlığı yeryüzünden nasıl kaldırabiliriz? Meselesidir.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.