Gündem

İSRAİL EKONOMİSİ GÜÇ KAYBEDİYOR

Gazze‘ye yapılan saldırılar başladığından bu yana, İsrail ekonomisi güç kaybına uğramaya başladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları artık yedinci ayına girmiş durumda. Bu durum, İsrail Merkez Bankası tarafından yapılan analizlerde de büyük bir ekonomik darbe olarak kaydedilmiştir. Bankanın yayımladığı en son rapor, İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü saldırıların maliyetinin yaklaşık olarak 245 milyar şekel (67 milyar dolar) olacağını gösteriyor. Bu rakam, İsrail’in savaş tarihinde karşılaşılan en yüksek maliyet olarak dikkat çekiyor.

Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu 31 Mart’ta bir rapor yayımladı. Rapora göre bu hesaplamalara, İsrail’in kuzeyinde Hizbullah ile yaşanan gerilimlerden kaynaklanan ekonomik hasarlar dahil edilmedi. Kuzeydeki bu gerilimlerin artması durumunda, söz konusu maliyetin iki katına çıkabileceği öngörülmekte. Bu gelişmeler, İsrail ekonomisi üzerindeki baskının sadece Gazze saldırılarından kaynaklanmadığını gösteriyor. Aynı zamanda bölgesel güvenlik sorunlarının da ekonomi üzerinde derin etkiler yaratabileceği görünüyor.

İsrail ekonomisi, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasıyla büyük zarar görmeye başladı. Yedek askerlerin çağrılması, iş gücü kaybına ve ekonomik kayıplara yol açtı. Yedioth Ahronoth gazetesinin bildirdiğine göre, kasım ve ocak ayları arasında yedek asker çağrısının günlük maliyeti yaklaşık 600 milyon şekel oldu.

İ24 sitesinin raporu, Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine verilen zararın 15-20 milyar şekel arasında olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, Hizbullah ile yaşanan gerginlik nedeniyle kuzeydeki zararın 5-7 milyar şekel olduğu tahmin ediliyor.

İsrail’in çeşitli sektörlerde çalışan 178 binden fazla Filistinli işçiyi kaybetmesiyle, özellikle inşaat, turizm, tarım ve hizmet sektörleri büyük darbe aldı. İsrail Müteahhitler ve İnşaatçılar Birliği, inşaat sektöründe 140 bin kişilik açık olduğunu söyledi. Ve şantiyelerin yarısının ciddi iş gücü sıkıntısı nedeniyle kapalı olduğunu bildirdi.

Moody’s, İsrail’in kredi notunu A1’den A2’ye düşürdü. Fitch ise jeopolitik risklerin yüksekliğine ve savaşın ekonomik etkilerine dikkat çekti. Gazze savaşının devam etmesi durumunda borç/GSYİH oranının ve askeri harcamaların artacağı öngörülüyor.

Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail ekonomisi 2023’ün son çeyreğinde %20 daraldı. Özel tüketim %27 azalırken, kamu tüketimi de aynı dönemde yaklaşık %90 daraldı. Gayrimenkul piyasası da büyük darbe aldı, geçen yıl satılan daire sayısı son 30 yılın en düşük seviyesine indi.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

7 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

8 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

11 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

12 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

13 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

14 saat ago