islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İsrail’in Dünyaya Pazarladığı “Casus” Yazılım Skandalı Büyüyor

İsrail’in Dünyaya Pazarladığı “Casus” Yazılım Skandalı Büyüyor
15 Ocak 2022 01:55
A+
A-

İsrail merkezli casus yazılım Pegasus’la ilgili skandallar büyümeye devam ediyor. El Salvador’da birçok gazetecinin cep telefonlarının Pegasus ile hacklendiği bilgisine ulaşıldı.

İsrailli yazılım şirketi NSO Group’un geliştirdiği ilk önce Batı Şeria’da Filistinliler üzerinde denenen casus yazılım Pegasus, tüm dünyada konuşuluyor.

Pegasus’un Filistin, Rusya, Arnavutluk ve Polonya’nın da içinde bulunduğu 40 ülkenin ardından El Salvador’da da aktif olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

El Salvador’da hükümetteki yolsuzluğu araştıran 30’un üzerinde gazeteci ve aktivistin cep telefonlarının 2020’nin ortalarından itibaren saldırıya uğradığı ortaya çıktı.

Toronto Üniversitesi Munk Küresel İlişkiler Okulu’nda casus yazılımlar üzerinde çalışan “The Citizen Lab” tarafından ortaya çıkan hack skandalı, ülkede tepkilere neden oldu.

Uluslararası Af Örgütü ile işbirliği içinde çalışmalarını yürüten Citizen Lab, Temmuz 2020 ile Kasım 2021 arasında telefonlarda oluşan ihlallere dair kanıtlar bulunduğu açıklamasını yaptı.

İsrail merkezli yazılım şirketi NSO Group’un tasarladığı casus yazılımın dağıtımından kimin sorumlu olduğu ise belirlenemedi.

Pegasus olarak bilinen yazılım, bazı devletlerce “terör faaliyetlerini takip” gerekçesi ile satın alınmıştı.

Citizen Lab’de kıdemli bir araştırmacı olan Scott-Railton, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu olay sadece Orta Amerika ülkesinde çalışan editörlere, muhabirlere ve aktivistlere yoğun bir şekilde odaklanmanın, faaliyetlerine özel bir ilgi duyan yerel bir müşteriye işaret ediyor.”

EL SALVADOR HÜKÜMETİ: BİZ DE SALDIRIYA UĞRADIK

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin ofisinden yapılan açıklamada ise, hükümetin NSO Group Technologies’in müşterisi olmadığı kaydedildi. Yönetimin söz konusu casusluğu araştırdığı ve bazı üst düzey yetkililerin de telefonlarına sızmış olabileceğine ilişkin bilgilere sahip olduğu iddiasında bulundu.

Yapılan açıklamada, “Hükümet yetkilileri olarak bizlerin de saldırıların kurbanı olduğumuza dair işaretler var.” ifadeleri kullanıldı.

NSO: SADECE “SUÇLA MÜCADELE” AMACIYLA KULLANILIYOR

Müşteri listesini uzun zamandır gizli tutan NSO Group ise El Salvador’un müşterisi olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Firma yaptığı açıklamada, ürünlerin sadece “suçla mücadele” amacıyla istihbarat ve kolluk kuvvetlerine satıldığı iddia edildi.

NSO, casus yazılımlarının muhalifleri, aktivistleri ve gazetecileri takip etmek gibi faaliyetler için kötüye kullanımına karşı “sıfır tolerans” politikasını izlediğini ve bunu yapan bazı müşterilerin sözleşmelerini feshettiğini belirtti.

Pegasus yazılımı, kullanıcıların bilgisi olmadan telefonlardan şifreli mesajları, fotoğrafları, kişileri, belgeleri ve diğer hassas bilgileri alabiliyor. Reuters tarafından nicelenen ürün kılavuzlarına göre, kameralarını ve mikrofonlarını sessizce etkinleştirerek telefonları gizli dinleme cihazlarına dönüştürebiliyor.

Citizen Lab araştırmacıları, 3 insan hakları grubu, 6 medya kurumu ve bağımsız bir gazeteci olmak üzere toplam 37 cihazda casus yazılım olduğuna dair kanıtlara rastladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.