islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İzzeddin El Kassam Kimdir?

İzzeddin El Kassam Kimdir?
16 Mayıs 2024 15:56
A+
A-

İzzeddin El Kassam: Filistin Direnişinin Efsanevi Lideri (1882-20 Kasım 1935)

İzzeddin El Kassam, Suriye’nin Lazkiye kasabasına bağlı Cebale köyünde doğmuştur. Ailesi son derece dindar olan El Kassam’ın hayat görüşünü şekillendirmede büyük bir etkisi olan babası, köy öğretmeni olarak görev yapmıştır. 14 yaşında Kahire’de bulunan El-Ezher Üniversitesi’ne kaydolan El Kassam , burada Müslüman Kardeşler’e katılarak kendi çevresini oluşturmaya başlamıştır. Daha sonra köyüne dönen El Kassam, Cebale köyünün camisinde imamlık yapmaya başlamış ve vaazlarında İslam’ın özüne dönülerek ancak gerçek bir İslami dirilişin sağlanabileceğini vurgulamıştır. Bu süreçte El Kassam’ın ünü tüm Suriye’ye yayılmaya başlamıştır.

El Kassam, İtalyanların Libya’ya saldırmasının ardından halkı silahlı mücadeleye davet etmiş ve Osmanlı ordusu için gönüllü askerler toplamıştır. Ancak Balkan Savaşı’nın başlaması ve İtalyanlarla anlaşma yapılmasıyla bu planlar gerçekleşememiştir. I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte El Kassam, Osmanlı ordusunda savaşmak için başvurmuş ve cephede garnizon imamı olarak görev yapmıştır. Savaşın ardından Fransızların Suriye’yi işgal etmeleri üzerine ise, direniş hareketini başlatmak üzere Ömer el-Baytâr ile birlikte harekete geçmiştir. Ancak Fransızların kendisini idam etmek istemesi üzerine Filistin’e kaçarak Hayfa’ya yerleşmiştir.

Hayfa’da İslami bir okulda öğretmenlik yapmaya başlayan El Kassam, Filistin topraklarının Yahudi göçmenlerce işgal edilmesine karşı çıkmıştır. Burada Genç Müslümanlar Birliği’ne katılan El Kassam, tesadüfen Filistin ulusal savaşının önderi olan Hacı Emin el-Hüseyni ile tanışmıştır. Ancak Hacı Emin’in milliyetçi fikirlerinden uzaklaşmıştır. Yıllar sonra, Hacı Emin ve İzzeddin El Kassam’ın fikirlerinden doğan hareketler, Filistin Kurtuluş Örgütü ve HAMAS haline gelmiş ve birbirleriyle rekabet etmişlerdir.

İzzeddin El Kassam, Fransız işgaline karşı direnmek amacıyla küçük askeri hücreler kurmuş ve Lübnan-Filistin sınırında gerilla savaşı başlatmıştır. Ancak bu mücadelesi, İngiltere’nin Filistin’de Yahudi bir devlet kurulmasını desteklemesinden rahatsızlık duymuş ve 1935 yılında İngilizler tarafından öldürülmüştür.

El Kassam’ın ölümünden sonra başlattığı isyanın başarısız olmasına rağmen, onun efsanevi bir figür haline gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Cenazesine binlerce insan katılmış ve onun adı, Hamas’ın askeri kanadı olan “İzzeddin El Kassam  Tugayları”na ve Hamas’ın kullandığı Kassam roketlerine verilmiştir.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM