islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

KADINLAR KIZLIK SOYADLARINI KULLANMALIDIRLAR

KADINLAR KIZLIK SOYADLARINI KULLANMALIDIRLAR
6 Temmuz 2018 11:40
A+
A-

-En doğrusunu Allah bilir- Peygamberlerin rehberlik ettiği ilk insan topluluklarından bu yana insanların her birine isim verilerek tanınmaları sağlanmıştır. İsimler insanlara bir ömür boyu eşlik edeceği ve olumlu ve olumsuz çağrışımlar yaptırabileceği için Yüce dinimizde isim konusuna önem verilmiştir. Bazı bilgiler sunalım:

a. İslam dininde hak ölçülere ve güzel duygulara çağrışım yaptıracak isimler verilmesi tercih edilmiş ve hatta Peygamberimiz tarafından emir buyrulmuştur. Örneğin O, öğretileri çizgisinde erkek torunlarından birine güzelanlamına Kur’ânî bir kelime olan Hasan’ı, diğerine de bu kelimeden türetilmişgüzelcikanlamına Hüseyin’i isimler vermiştir.

b. Peygamberimiz anlamlarını olumlu bulmadığı bazı isimleri de değiştirmiştir. Mesele isyankâr kadın anlamına gele Âsiyeadını güzel kadın mânasına gelen Cemile ile sert toprak anlamını taşıyanHaznismini ise yumuşaklık/kolaylık anlamını içeren Sehl sözcüğüyle değiştirmiştir.

c. İsim vermede dikkat edilmesi gereken bir husus da daha önce verilmemiş veya az verilmiş isimlerin seçilmesidir. Bu konuda Meryem sûresinde bize şöylece ışık tutulmaktadır:

Ey Zekeriyya! Sana ismi Yahya olacak bir çocuk müjdeliyoruz. Bu ismi daha önce hiç kimseye vermedik.” (Meryem 19/7)

Yukarıda giriş olarak verdiğimiz bilgilerle yetiniyor ve asıl konumuza gelmek istiyoruz.

İsim Vermede Asıl Amaç

Kişiyi tanıcı nitelik taşıması gereken ismi vermede asıl amaç güzel duygular eşliğinde kişiyi diğer insanlardan ayırarak çağrıştırmaktır. Ancak bu çağrıştırma kişinin gerçek ailesini de çağrıştırmalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Rabbimiz evlatlık konusu bağlamındaki emirleriyle bizi şöylece yönlendirmektedir:

(Evlatlık edindiğiniz çocukları gerçek) babalarının adıyla çağırınız…”

Evlenen Kadınların Kızlık Soyadını Kullanmalıdır

Ülkemizde aynı ismi ve hatta aynı ismi ve soyadı taşıyan binlerce insan var. Bunları kendi aile kütükleri ile ayıramıyoruz. Tanıtıcı olmaları gereken isimler bu amacı gerçekleştiremiyor. Biz de bazı uygulamalarımızla bilinmezliği artırıyoruz.

Mesela günümüzde kadınların evlendiklerinde kocalarının soyadını alması onların aileleriyle birlikte çağrıştırılmasını/tanınmasını engelliyor.

Şimdilerde kadınlarımızın kızlık soyadını giderek artış gösteren bir şekilde kullanmaya başlaması cidden sevindirici bir gelişmedir. Bize göre bu gelişme -daha iyi bir yöntem belirleninceye kadar- İslâm açısından da onay verilecek ve teşvik edilecek bir durumdur. Bu sebeple kendi kızlarım için özendirdiğim bu uygulamayı Müslüman ailelere ve özellikler kadınlarımıza/kızlarımıza tavsiye ediyorum.

Kadınlarımız evlendiklerinde mutlaka kendi soyadlarını da kullansınlar.

Kullansınlar da tabulaştırdığımız laik geleneğin de aşılması gerekir.

Bir Hatıra

5- 6 yıl kadar önce bir işim sebebiyle gittiğim İl Müftülüğünde kadın müftü yardımcısına uğradım. Yardımcı olacağı vadiyle bana kartını verdi. Karta bakınca kızlık soyadını kullandığını gördüm ve tebrik ettim. Meğer çokça eleştirildiği için o da benim nasıl yorum yapacağımı merak ediyormuş. Onaylayıcı yaklaşımımdan ötürü pek mutlu oldu.

Her yeni uygulamaya değilse de İslâm ve de Fıtrî eğilimlerimizle uyumlu faydalı uygulamalara açık ve de yüreklendirici olmalıyız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.