Bilim adamları, kalp hastalığının hem doğrudan beyin işlev bozukluğuna neden olabileceğini hem de bunamaya yol açabileceğini ve beyindeki Alzheimer proteini miktarını üç katına çıkarabileceğini söylüyor.
Kalp hastalığının beyin aktivitesi ve kan akışını birbirine bağlayan önemli bir beyin fonksiyonunun bozulmasına neden olduğu yani beynin aynı miktarda aktivite için daha az kan aldığı bulunmuştur. Bu, kalp hastalarında beynin kan damarlarında (ateroskleroz) yağ birikmesinden önce meydana gelir ve bunama için bir başlangıçtır.
Araştırmacılar ayrıca, kalp hastalığı ve Alzheimer Hastalığı için genetik yatkınlık kombinasyonunun, Alzheimer’ı oluşturan ve tetikleyen bir protein (beta-amiloid) miktarını üç katına çıkardığını ve beyindeki inflamatuar bir genin (IL1) seviyesini arttırdığını keşfettiler.
Sheffield Üniversitesi Nörobilim ve Sağlıklı Yaşam Enstitüleri’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Osman Shabir şunları söylemektedir: “Alzheimer Hastalığı dünya çapında en yaygın demans türüdür ve kalp hastalığı hem Alzheimer hem de bunama için önemli bir risk faktörüdür. Yeni bulgular kalp hastalığı ve demans arasındaki bağlantılara dair anlayışımızı geliştirmenin anahtarıdır.
“Orta yaştaki kalp hastalığının, beynimizde nöronlarımıza sağlanan kan miktarını kontrol eden önemli bir mekanizma olan nörovasküler eşleşmenin bozulmasına neden olduğunu keşfettik. Bu bozulma, beynin gerektiğinde ve zamanında yeterli oksijen almadığı anlamına gelir. Bu demansa yol açabilir.”
Çalışma ekibi beyin yaralanmalarının, beyin kan akışı düzenlemesini kötüleştirebileceğini ve hastaların belirtilerinin yaralanma veya düşmelerden sonra sıklıkla kötüleştiğini tespit etmiştir.