islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4780
EURO
36,4367
ALTIN
2.954,01
BIST
9.294,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Kamboçya Müslümanlarının sözlük cihadı

Kamboçya Müslümanlarının sözlük cihadı
21 Eylül 2017 13:27
A+
A-

Güneydoğu Asya yarımadasında Vietnam ve Tayland arasında yer alan Kamboçya’nın Çam Müslüman toplumu, ilk kez kendi dillerinden ülkenin genel dili olan Kmer diline sözlük çıkararak kimliklerinin korunması yolunda bir adım attılar.

Kamboçya’da yaşayan ve tarih boyunca Budist çoğunluk tarafından ağır zulümlere maruz kalan Müslüman azınlık, özellikle Pol Pot döneminde Kızıl Kmerlerin katliamlarından payını aldı.

Kamboçya Müslümanlarının içinde çeyrek milyon nüfuslarıyla en kalabalık grup olarak kırsal kesimde yaşamını sürdüren Çamlar, ülke geneline göre bile en alt düzeydeki olanaklara sahip toplumlardan biri. Bu nedenle ve devletin de okul konusunda desteğindeki eksiklikler nedeniyle okuma yazma oranı %10. Çamlar, Kmer dilinde okuma yazma bilse bile kendi dilinde yazamıyor.

Bu konuda ilerleme sağlanması için 37 yaşındaki kültürel araştırmacı Leb Ke, Çam toplumunun dilinin korunması amacıyla 2500 kelimelik bir sözlük hazırladıve bu yıl içinde yayınlamayı planlıyor. Kamboçya’da yayınlanan Khmer Times adlı gazetenin yaptığı röportajda Müslüman Çam halkının kimliğini korumak için bu tür kültürel çalışmaları geliştirmenin önemini vurguladı.

Son iki yıl bu sözlüğün ortaya çıkması için yerel halkla birlikte çalışan Leb Ke, bir yandan da 3000 öğrenciye okuma yazma öğretti. Dillerinin kaybolması için yapılan kültürel sindirme çalışmasının karşısında Müslüman toplumun varlığını, ancak kimliğini ve dilini koruyarak koruyabileceğine inanıyor.

Dil ve geçmiş kaybolduğunda toplumun da silineceğini görmeyi başarmasıyla Leb Ke ve arkadaşlarının ülkemizdeki pek çok aydından daha ileride olduğu açıkça anlaşılıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.