Kanla bastırılan Bahreyn Arap Baharının 10. yılı

Mirat Haber Ajansı

Körfez ülkesi Bahreyn’in Arap Baharı’ndan esinlenen ayaklanmasının 10 yılını anmak için geçen hafta yoğun bir polis varlığının ortasında küçük ve düzensiz gösteriler düzenlendi. On yıl önce Şubat ortasında on binlerce insan, seçilmiş bir hükümeti ve diğer reformları talep etmek için sokaklara dökülmüş ve hükümetin katliam yapmasından önce monarşik iktidara karşı çıktı. Protestolara çoğunlukla, El Halife hanedanının monarşisini uzun süredir siyasi zulümle suçlayan ülkenin çoğunluğu Şii sakinleri katıldı.

Şii nüfus baskı altında

Bir ada devlet olan Bahreyn’de İngilizlerin tepeye koyduğu idare Sünni ancak halk Şii. Devrilmekten korkan iktidardaki ailenin komşu Körfez ülkelerinden asker getirmesinden haftalar sonra gösteriler bastırılmıştı. Protestoların merkez üssü olan ikonik İnci Meydanı anıtı yıkıldı. Bu olayları anan aktivistler, Pazar günü başkent Manama’nın dış mahallelerinden sosyal medya hesaplarında küçük ölçekli gösterilerin fotoğraflarını yayınladı. Bazıları Bahreyn bayraklarını salladı, diğerleri ise El Halife ailesine karşı pankartlar açtı. Cumartesi akşamından itibaren Manama yakınlarındaki Şii çoğunluklu mahallelerde ve ülkenin kuzey ve batısındaki yürüyüşler düzenlendi. Ancak göstericilerin sayısı, sıkı güvenlik ve Korona virüsünün yayılmasını kontrol altına almak için alınan katı önlemler nedeniyle önceki yıllara göre çok azdı.

Sosyal medya kullanıcıları Arapça “Zafere Kadar Azim” hashtag’i olarak yaydılar ve El Şakhoura ve El Diyya gibi köylerden gelen protestoların fotoğraflarını paylaştılar. İnternette yayınlanan görüntüler başkentte ve diğer Şii köylerinde sıkı bir polis varlığını gösteriyordu. Tunus ve Mısır’daki devrimlerden ilham alan 2011 Bahreyn ayaklanması, Suudi ve Emirlik askerlerinin yardımıyla kanlı bir baskı ile sonuçlandı. Kesin ücret belirsiz kalmasına rağmen, ayaklanmada düzinelerce kişinin öldürüldüğüne inanılıyor. Hükümet, protesto hareketini bölgesel Şii güç İran’ın ‘komplosu’ olarak kınadı. Muhalefet partilerini yasakladı, sivilleri askeri mahkemelerin önüne koydu ve düzinelerce barışçıl siyasi muhalifi hapse atarak önemli uluslararası eleştirilere yol açtı.

Recent Posts

  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

2 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

3 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

4 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

5 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

5 saat ago
  • Gündem

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…

5 saat ago