Avrupa genelinde gerçekleştirilen son bir kamuoyu yoklaması, son üç yılda Avrupalıların yarısından fazlasının bütçesinin daraldığını işaret etti. Bu durum, kapitalist sistem içerisinde yaşanan ekonomik sıkıntıların bir yansıması olarak görülüyor. (Euronews Türkçe)
Avrupa’da yeni bir araştırma sonucu, artan fiyatlar nedeniyle hanelerin neredeyse üçte birinin mali durumunun “güvencesiz” hale geldiğini işaret etti. Bu, kapitalist sistem altında yüksek enflasyonun doğrudan etkisi olarak değerlendiriliyor.
Yapılan bir ankete katılan 10 bin kişinin yüzde 29’u mali durumlarının “güvencesiz” olduğunu ve beklenmedik bir harcamanın dengelerini bozabileceğini söyledi.
Son üç yılda alım gücünün azaldığını işaret eden çalışma, çoğunluğun öğün atlamak ve zorlu finansal seçimler yapmak zorunda kaldığını ortaya koydu. Kapitalist sistem içinde artan mali baskılar, insanların yaşam kalitesini düşürüyor.
Neredeyse her iki Avrupalıdan biri, artan fiyatlar ve nispeten durgun maaşlar nedeniyle gelecek birkaç ayda güvencesiz bir duruma düşme riskinin yüksek olduğunu düşünüyor.
Halkın sadece yüzde 15’i iyi koşullarda bir yaşam sürdürdüğünü ve günlük harcamalarına dikkat etme ihtiyacı hissetmediğini söyledi.
“Zorlu mali koşullar radikal kararlara zorluyor”
Anket sonuçlarına göre, Avrupalıların büyük bir çoğunluğu zorlu mali koşullar nedeniyle tercihlerinden ödün vermek zorunda kaldı.
Çalışma, neredeyse tüm sektörlerdeki yüksek enflasyon nedeniyle, öğün atlamayı da içeren bu “zorlu kararların” zorunlu hale geldiğini işaret ederken neredeyse her üç Avrupalıdan biri açken öğün atladığını ifade ediyor. Yunanistan ve Moldova gibi ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğu gözlemleniyor.
Diğer tavizler arasında ise kaloriferleri yakmamak, borç para almak ve artan maliyetler karşısında sağlık sorunlarının tedavisini geciktirmek ya da yaptırmamak yer alıyor.
Joseph Rowntree Vakfı (JRF) tarafından haziran ayında yapılan bir anket, Birleşik Krallık’ta 5,7 milyon düşük gelirli hanenin gıda için yeterli parası olmadığını ortaya koymuş ve bunu “korkunç yeni normal” olarak nitelendirmişti.
ZALİM SİSTEM AYNI
Borca ve faize dayalı zalim kapitalist sistem aynı. Sistemin Türkiye’de doğurduğu sonuçların benzeri Avrupa’da da görülüyor. Sistem değişmedikçe sonuçlar aynı olacaktır.
Türkiye’de faiz karşıtı bir Cumhurbaşkanı var ama mevduat faizleri yüzde 40-50. Kişiler değil, sistem önemli.
Acı olan, dünyanın önemli bir bölümünün bu kapitalist sistemin yani bir avuç kapitalist faizcinin sömürüsü altında olmasıdır. Ama kitleler, sömürünün farkında değil.
MiratHaber.com – YouTube