islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4944
EURO
36,3655
ALTIN
2.965,81
BIST
9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

(Kara Fatma) Fatma Seher Erden Kimdir?

(Kara Fatma) Fatma Seher Erden Kimdir?
7 Haziran 2024 16:30
A+
A-

(Kara Fatma) Fatma Seher Erden Kimdir?

Yüce rabbimizin tesettür emrini çarşaf giyerek uygulayanlara, sekûler hayatın içinde dünya ve ahiretini mahveden bazı zavallılar “Kara Fatma” tabirini kullanarak hakaret ettiklerini zannediyorlar. Halbuki bunu yaparken, kendi cehaletlerini ortaya koymakla kalmıyorlar, kurtuluş savaşının efsane isimlerinden  bir mücahide’yi  hor ve hakir görüyorlar…

Biz, “Kara Fatma” lakaplı Fatma Seher Erden için, kısa bir biyografi hazırladık…

Kara lakabını bizzat Kamal Atatürk’ten alan ve soy isim kanunundan sonra Fatma Seher Erden olarak tanınan  bu kahramanı rahmet ve minnetle anıyoruz…

(Kara Fatma) Fatma Seher Erden Kimdir?

Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum’da doğdu ve 2 Temmuz 1955’te İstanbul’da vefat etti. Soyadı kanunundan önceki takma adıyla tanınan Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın kahraman kadın askerlerindendir.

İlk Yılları ve Ailesi

1888 yılında doğan Fatma Seher Erden’in doğum yeri, kayıtlarda doğrulanmamış olsa da, Erzurum olarak kabul edilir. Erzurum’un Ergemansur köyünden (bugünkü Çayköy) İbrahim Yahya’nın kızıdır. Nüfus kayıtlarında adı “Mahi” olarak geçer, ancak kendisi ve çevresi “Fatma” adını kullanmıştır. Derviş lakaplı Subay Ahmet Bey ile evlenen Fatma Seher, eşiyle birlikte Balkan Savaşı’na katılmıştır.

Kurtuluş Savaşı’na Katılımı

Fatma Seher, I. Dünya Savaşı sırasında eşi Kafkas Cephesi’ne giderken Edirne’de kalmış ve kendi ailesinden on civarında kadını örgütleyerek burada çarpışmıştır. Eşi Binbaşı Ahmet Bey’in Sarıkamış’ta şehit düşmesinin ardından, Erzurum Kongresi sırasında kardeşi Mehmet Çavuş ile birlikte 100-150 kişilik bir teşkilat kurmuştur. Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal ile görüşmüş ve “Kara” lakabını bizzat Mustafa Kemal’den almıştır.

Müfrezesi ve Savaşta Üstlendiği Görevler

Milis Müfreze Komutanı olarak onbaşı rütbesiyle Batı cephesinde görevlendirilen Kara Fatma, İstanbul’a giderek Topkapılı Pir Mehmet ve Laz Tahsin ile birlikte on beş kişilik bir çete kurmuştur. İzmit’e giderek çeteyi genişleten Fatma Seher, zamanla emrinde 700 erkek, 43 kadından oluşan bir birlik oluşturmuştur. Bu birlikle Rum ve Ermeni çeteleri ve eşkıyalarla savaşmıştır. İzmit’in kurtuluşunda önemli rol oynayan Kara Fatma, İznik cephesinde de görev almış ve birçok muharebede çarpışmıştır.

Savaştan Sonraki Hayatı

Fatma Seher Hanım, onbaşılık rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli olmuştur. Emekli maaşını Kızılay’a bağışlamış ve İzmir İktisat Kongresi’nde İzmir delegelerinden biri olarak yer almıştır. Geçim sıkıntısı çeken Fatma Seher Hanım, 1944 yılında anılarını yayımlamış ve geçimini sağlamak için destek arayışına girmiştir. 1954 yılında, yaşı ilerlemiş ve bakacak kimsesi kalmamış olan Kara Fatma, TBMM’nin tahsis ettiği 170 lira aylık ile geçimini sürdürmüştür.

Son Yılları ve Vefatı

1955 yılında hastalanan Fatma Seher Hanım, 21 Haziran’da Darülaceze’nin hastane bölümüne yatırılmış ve 2 Temmuz 1955’te kalp yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir. 67 yaşında hayatını kaybeden Kara Fatma, Kasımpaşa’daki Kulaksız Mezarlığı’na defnedilmiştir. Fatma Seher Erden, İstiklal Savaşı’ndaki kahramanlıkları ve mücadelesi ile Türk tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM