Boşnak ve Arnavut Müslüman azınlığa sahip ancak en az nüfuslu Balkan ülkesi olan Ortodoks çoğunluklu Adriyatik denizi kıyısı devleti Karadağ’da geçen Pazar günü yapılan seçimler, Milo Đukanović’in (Cukanoviç) Sosyalist Demokratik Partisi’nin (DPS) yaklaşık 30 yıllık iktidarını sona erdirerek muhalefet adına uç ucuna bir zaferle sonuçlandı. Uzun süredir görev yapan başkan Milo Đukanović’in Batı yanlısı partisi en çok oyu kazansa da parlamentodaki çoğunluğun bir sandalye gerisinde kaldı. Üç blok veya ittifaktan oluşan muhalefet, Karadağ parlamentosundaki 81 sandalyenin 41’ini ya da bir oyluk çoğunluğu kazandı. Seçim muhalefet için bir galibiyetle sonuçlanırken, yeni hükümetin yapısının neye benzeyeceği hala belirsiz.
Yalnızca mevcut DPS hükümetini devreden çıkarmak ve AB entegrasyonu yolunda kalmak gibi birleştirici bir hedefin kamuoyuna açıklanmasına rağmen, muhalefet partilerinin karşılaşacağı en büyük zorluk, AB yanlısı, Sırbistan yanlısı ve Rusya yanlısı üç farklı yaklaşımın kendi aralarında uzlaşması olacak. Seçim kampanyasında güçlü Sırp Ortodoks Kilisesi üzerindeki bölünmeler etkili oldu. Aralık ayında devletin dini varlıklara, tarihi mülkiyeti kanıtlanamazsa el koymasına izin veren bir yasanın kabul edilmesinden bu yana aylar süren protestolar yapılmış, kilise, halkı açıkça DPS’ye karşı oy kullanmaya çağırmıştı. Sırp yetkililer, Sırbistan ve cumhurbaşkanının Karadağ’ın parlamento seçimlerine müdahale ettiğini inkar etse de, tüm şenliklerde çok sayıda Sırp bayrağı ve Sırp ulusal sembolizmi vardı.
Seçim sonuçlarının resmiyet kazanmasından bu yana Karadağlı Müslümanları hedef alan çok sayıda olay bildirildi. Müslüman çoğunluklu Pljevlja kasabasındaki Müslüman dini cemaatinin bürolarının camları kırıldı. Saldırgan hakaretler ve broşürler içeren duvar yazıları, Müslümanların Karadağ’ı terk etmeleri yoksa Bosna’nın Srebrenitsa kentinde 1995 yılında Sırp birlikleri tarafından katledilen 8.000 Müslüman’ın akıbetini beklemeleri gerektiği mesajları yazıldı.