İsrail ve Lübnan, aralarındaki deniz sınırını belirlemek için Amerika Birleşik Devletleri aracılığıyla gayri resmi müzakereler yürütüyor.
Kabine, ABD yönetimi tarafından onaylanmak üzere önerilen anlaşmayı inceleyecek. Ancak bu dosya, geçtiğimiz günlerde hükümet ile muhalefet arasında tartışma konusu haline geldi.
İsrailli muhalefet lideri Benjamin Netanyahu da, mevcut hükümeti Hizbullah’ın tehditlerine boyun eğmek ve büyük çaptaki gaz sahalarından vazgeçmekle suçluyor.
Nitekim Netenyahu, partisinin 1 Kasım seçimlerinde başarılı olması ve başbakanlığı devralması halinde anlaşmaya bağlı kalmayacağına dair de tehditte bulundu.
İsrail ve Lübnan Nerede Farklılaşıyor?
Hükümet, konuyu İsrail parlamentosuna taşımadan anlaşmayı onaylamaya çalışırken, muhalefet ise bu hareketin yasal olmadığını söylüyor.
İsrail Parlamentosu 2014 yılında, hükümetlerin her birini, İsrail egemenliği altındaki topraklardan çekilme kararı hususunda parlamento oylaması yapmaya zorlayan bir yasa çıkarmıştı.
Yasa, İsrail Parlamentosunun 120 üyesinin 80’inin çoğunluğunun veya 65 üyenin çoğunluğunun halk oylamasıyla elde edilmesini şart koşuyor.
Hükümet kaynakları, ekonomik suların İsrail egemenliğinin sınırlarına girmediğini söylüyor.
İsrail basın kaynakları, hükümetin hukuk danışmanının Parlamentoya dönmeden bir hükümet önerisini kabul edebileceğini bildirdi.
Muhalefete gelince, İsrail Yüksek Mahkemesi’ne Lübnan ile müzakerelerin seyrini tehdit edebilecek bir dilekçe sunmakla tehdit ediyor.
Hükümetin İsrail Parlamentosuna anlaşma sunmaktan kaçınmasının nedeni nedir ?
Hükümet, İsrail’in siyasi hesaplarının meclis oylamasına müdahale ederek kendilerini başarısızlıkla tehdit edecek bir karar aldırmasından korkuyor.
İsrailliler Lübnan ile yapılan anlaşmayı, Lübnan’ın kuzey arenasında istikrar ve sükuneti garanti edecek stratejik bir anlaşma olarak görüyorlar.
Özellikle Hizbullah ayrıntıları kabul ederse ve Lübnan ekonomik kazançlar elde etmeye başlarsa.
Büyük miktarlarda petrol pompalamaya üzere hazırlanan Karish bölgesi konusunda ise İsrail, bu konu hakkında herhangi bir tesiri olmayacağına dair anlaşmanın garanti verdiğine inanıyor.
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail’in buradan gaz pompalamaya başlaması halinde gaz platformunu hedef almakla defalarca kez tehdit etti.
Gaz Krizi İki Ülkeyi Anlaşmaya Zorlayacak Mı?
Karish’ten elde edilen gaz üretiminin büyük ekonomik getirisi ve jeopolitik boyutu, Lübnan ile yapılan müzakerelerin en önemli nedenlerinden biridir.
Görünüşe göre Rus-Ukrayna savaşı, Lübnan’la arasındaki müzakereleri hızlandıran bir etkendi.
İki taraf arasındaki müzakereler, nihai sonuçlara ulaşmadan 10 yıldan fazla sürdü.
İsrail gazının Avrupa’ya taşınması ve Lübnan’da aranmaya başlanması, Avrupa’ya başka bir gaz kaynağının kapısını açabilir.
Anlaşmanın Sızdırılan Detayları Neler?
İsrail medyası, Lübnan’ın Qana sahasının büyük bir bölümünü alması karşılığında Karish sahasının İsrail’in olacağını belirtiyor.
Basın kaynakları, İsrail’in Lübnan’ın kârının bir kısmını Kana’nın güneyindeki tartışmalı bölgede bulunan herhangi bir gazdan elde edeceğini de ekliyor.
İsrail ve Lübnan Arasındaki Fark Nedir?
İsrailliler, petrol ve gaz açısından zengin olduğu ortaya çıkan geniş deniz kıyılarının kontrolünü ele geçirdiler.
İsrail ve Lübnan arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik bir deniz sahası üzerinde sert bir çekişme sürüyor.
İki Ülke Arasında Yapılan Açıklamalar Neden Hiddetli?
İsrail, Karish sahasından gaz çıkarmak ve petrol aramak için bir Yunan gemisi kiraladı, bu da iki ülke arasında askeri bir çatışmaya sürükleyebilecek bir gerginliğin tırmanmasına yol açtı.
Lübnanlı Hizbullah kesim doğalgaz çıkarma bölgesine 3 adet İHA gönderdi. İsrail ise onları vurdu.
Bu, Hizbullah’ın sahaya girebildiğine ve sahayı tehdit ettiğine dair açık bir mesaj olarak değerlendirildi.
Sadece bu da değil, Hizbullah Genel Sekreteri Hassan Nasrallah, Lübnan’ın iktisadi sularında gaz aramasına izin verilmemesi durumunda durumu kızıştırma tehdidinde bulundu.
Bu tehditler, İsrail Savunma Bakanı’nı, Hizbullah’ın gaz kulelerini hedef alması durumunda büyük bir savaşın çıkması ihtimali hususunda uyarıda bulunmaya sevk etti.
İki ülke arasında imzalanacak anlaşmanın yakın zamanda imzalanmasıyla birlikte siyasi partiler İsrail ve Lübnan arasında yeni bir dönemin başlamasını bekliyor.
Ancak hükümet Lübnan ile anlaşmayı imzaladıktan sonra bile, içerideki siyasi kriz daha fazla tartışmaya ve anlaşmazlığa da yol açabilir.