Katar Kızılay’ı, Dünya Sağlık Örgütü ile yaptığı iş birliği projesi kapsamında dünyadaki mültecilere Covid-19 aşısı sağlamak için 100 milyon dolarlık bir insani girişim başlatacağını açıkladı.
Katar Kızılay’ı, Dünya Sağlık Örgütü ile yaptığı iş birliği projesi kapsamında dünyadaki mültecilere Covid-19 aşısı sağlamak için 100 milyon dolarlık bir insani girişim başlatacağını açıkladı.
Katar Kızılayı, dünyanın dört bir yanındaki mültecilere, yerlerinden edilmiş kişilere ve göçmenlere COVID-19 aşıları sağlamak için 100 milyon dolarlık bir insani girişim başlatacağını duyurdu. Pazartesi günü başlaması planlanan kampanya, üç yıl sürecek ve Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki 20 ülkeyi kapsamayı hedefliyor.
Yaklaşık 4 milyon mülteci aşılanacak
Katar Kızılay’ı, Kimseyi geride bırakma sloganıyla girişimi Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde hayata geçirecek. Katar Kızılayı, uygulamanın her ülkede benimsenen prosedürlere göre yürütüleceğini belirtti. Girişimin hedefleri arasında mülteci, ülke içinde yerinden edilmiş ve göçmen topluluklardaki en savunmasız durumdaki 3.650.000 kişiyi COVID-19’a karşı aşılamanın yanı sıra aşılamanın teşvik edilmesi de yer alıyor. Hedef gruplar aynı zamanda yaşlıları, kronik hastalıkları olanları ve insani yardım görevlilerini de içerecek.
Proje, her ülkede planlanan 400.000 aşılama ile Afganistan, Bangladeş, kuzey Suriye, işgal altındaki Filistin toprakları ve Yemen’deki yerinden edilmiş insanlara ve mültecilere en yüksek sayıda aşı sağlamayı amaçlamakta. Dünyada kişi başına en yüksek mülteci yoğunluğuna sahip olan Lübnan da kampanyaya dahil edildi ve 150.000 kişiye aşı yapılması bekleniyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu hafta, Filistinli mültecilerin yalnızca yüzde 18’inin ve aşıya uygun Suriyeli mültecilerin yüzde 17’sinin Lübnan’da aşılarını yaptığını açıkladı. Birçoğu, aşı olmak için kayıt yaptırmamanın nedeni olarak aşıya erişim konusunda bilgi eksikliğini veya güvenlik önlemlerinden korkulduğunu belirtti. Kızılay’ın Katar şubesi 1978’de kuruldu. 1981’de Cenevre’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden uluslararası tanınırlık kazandı ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’na katıldı.