Kazakistan’ın güney Jambil bölgesindeki bir mahkeme, Şubat 2020’de Orta Asya ülkesini şok eden ölümcül etnik çatışmalarla ilgili bir davada 51 sanığa hapis cezası verdi.
Kazakistan’ın güney Jambil bölgesindeki bir mahkeme, Şubat 2020’de Orta Asya ülkesini şok eden ölümcül etnik çatışmalarla ilgili bir davada 51 sanığa hapis cezası verdi.
Kazakistan’ın güney Jambil bölgesindeki bir mahkeme, Şubat 2020’de Orta Asya ülkesini şok eden ölümcül etnik çatışmalarla ilgili bir davada 51 sanığa hapis cezası verdi. 27 Nisan’da mahkeme, sekiz sanığı tespit ettikten sonra 15 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırdı. Başka bir sanık 11 yıl hapis, bir ila yedi yıl hapis ve yedi erkek de beşer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir sanık beraat ederken, geri kalanı iki ila altı yıl arasında şartlı tahliye benzeri özgürlük sınırlaması cezalarına çarptırıldı.
Sanıklar, Kazak ve etnik Dungan azınlığa mensup Kazak vatandaşları arasındaki çatışmalardaki rollerine göre, cinayet, örgütlenme ve toplu kargaşaya katılma, yasadışı silah ve mühimmat bulundurma, soygun, bölücülük, hayatları tehdit etme gibi çeşitli suçlardan suçlu bulundu. askeri personel, silahlı kitle kargaşası ve holiganlık. Dunganlar, Kazakistan’da yaşayan Çin kökenli Müslüman bir gruptur. Yüksek profilli dava Aralık ayında başladı ve bölgenin başkenti Taraz’daki bir gözaltı merkezinde yapıldı. Sortobe, Masanchi, Auqatty ve Bulan-Batyr köylerinde Şubat 2020’nin başlarında patlak veren şiddet olayları, 11 kişinin hayatını kaybetmesine ve 19 polisin de dahil olduğu düzinelerce kişinin yaralanmasına neden olan bir karayolu kavgasının ardından patlak verdi.
Çatışmalarda 30’dan fazla ev, 17 ticari bina ve 47 araç hasar gördü veya hasar gördü ve çoğu Dungan olmak üzere 20.000’den fazla insan şiddetin patlak verdiği köylerden kaçtı. Şiddetten kaçan Dunganların çoğu, Orta Asya’daki Dunganların çoğunun ikamet ettiği komşu Kırgız bölgesi Chui’ye düştü. Kazak yetkililer, yerlerinden edilen Dunganların çoğunun birkaç gün sonra Kazakistan’a döndüğünü söyledi. Zhambyl bölgesi valisi Asqar Myrzakhmetov ve yerel polis şefi de dahil olmak üzere birçok üst düzey bölge yetkilisi, çatışmaların ardından merkezi hükümet tarafından kovuldu. Hui olarak da bilinen Dunganlar, Arapça, Farsça ve Türkçe’den ödünç alınan kelime ve ifadeleri kullanan bir Mandarin lehçesini konuşan Sünni Müslümanlardır. Ataları, Çin hükümetinin 1862-77 Dungan İsyanı’nı şiddetle bastırmasının ardından 19. yüzyılın sonlarında Çin’den kaçtılar ve o zamanlar Rus imparatorluğunun bir parçası olan Orta Asya’ya yerleştiler. Şu anda eski Sovyet cumhuriyetlerinde yaşayan Dunganların toplam sayısı yaklaşık 120.000’dir.