islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Kendi İrademizle Yönetilme Hakkı

Kendi İrademizle Yönetilme Hakkı
22 Temmuz 2024 09:36
A+
A-

Bu hedef, aslında insan  ve irade sahibi olmakla ilgili bir konu. Ayrıca, insanlık tarihinin cevaplamaya çalıştığı en önemli sorulardan biri. Bu yüzden bu sorunun cevabı, bir toplumun hangi seviyede kendi hürriyet ve iradesi ile yönetildiğini göstermektedir.

Toplumlar iradeleri ile yönetiliyor mu

Tarihin kaydettiği bütün devlet anlayışları, sistemler ve ideolojiler bu soruya cevap verdiklerini iddia etmişlerdir. Ama toplumlar, bu sorunun şimdiye kadar cevabını bulabildikleri tek sistem; ilahi sistemler olmuştur.

Çünkü, sadece ilahi dinler ve sistemler, insana gerçek değerini tam olarak vermiş ve insanın aklını ve iradesini muhatap almışlardır. Ve insanı, ilahi irade ile yapmış olduğu sözleşme ile yükümlü tutmuşlardır. Diğer siyasi oluşumlar, bağlılıklar ve aidiyetler insana sadece göstermelik bir hürriyet ve yetki sağlamış, halkın uydu haline getirilmesi ve sömürgeleştirilmesine engel olamamıştır.

Çağdaş doktrinlerden Liberalizm, kişinin sınırsız bir hürriyete sahip  olduğunu ilan etmiş fakat, kurduğu siyasi ve iktisadi sistem ile, kişiyi ve toplumu zaaflarından yakalayarak kendine köle etmiş, hakim olduğu sistemlerde adaleti sağlayamamıştır.

Siyasi anlamda halkın yönetimi diye bayraklaştırılan demokrasi, çoğunluğu eline alan görüşlerin dışındakilere hayat hakkı tanımayarak, halkın bir bölümünün görüşlerini mutlak hale getirirken, diğerlerinin haklarını kulaklarını tıkamıştır.

Doktrinlerin büyüsünden kurtulmak

Günümüz medya ve internet, insan aklından kaynaklı ve insan merkezli bu sistemlere hakim olanların kendi doğrularını meşrulaştırıp, diğer görüş ve anlayışların gözden uzak tutmasına imkan veren, bir manada “tek yanlı” ve baskıcı anlayışları meşrulaştırmaktadır. TV ve İnternet mecraları, batıcı görüş ve dünya anlayışlarını toplumlara kabul ettiren, bu karşı çıkanları ise, kendi sistemlerinde bulunmalarına izin vermeyen bir ölçüde “ faşist mantıklı sistemler” haline gelmişlerdir

Her şeyin ölçüsünü, doğru veya yanlış olup olmadığına bu merkezler karar vermekte ve kendine ait bir “hayat anlayışı” oluşturmaktadırlar. Bu halleriyle, adeta toplumların dinleri ve ahlak sistemleri haline gelmişlerdir!..Tarihte hiçbir baskı ve hakimiyet sisteminin erişemediği etkiye ve yaptırım gücüne ulaşarak, “devletler üstü bir hegemonya” kurmuşlardır.

Şimdi bu gücün herşeyi bildiğini ve herkese yön verme konusundaki “”tanrılık iddiasını” kabul mü edeceğiz, yoksa; kendi irademizle kendimizin inandığı ve doğru kabul ettiği sisteme mi yaşayacağız ? Buna, artık  karar vermemiz lazım.

Birçok modernist, komümist ve şiberalistin ilahi dinler hakkında baskıcı ve yönlendirici isdialarına tekrar bakmak durumundayız.

İlahi dinler, kendi yaşama anlayışlarını sunarken, sadece aklı muhatap almış ve insan iradesine saygı göstermiştir.

Buna karşılık, çağdaş hangi sistem, kendini bu şekilde insana sunmuş ve onun iradesini baskı almadan kendi dünya anlayışını serbest bir şekilde benimsenmesine imkan tanımıştır? Hiçbiri..

Yanlışlardan uzaklaşıp, doğruların yanında olmak:

Şimdi, çağdaş sistemlerin iki yüzlü doktrinlerinin aldatıcı söylemlerinden uzakta, kendi insani ve ahlaki değerlerimizle günümüz sistemlerini yeniden değerlendirmek ve onları ahlaklı, adaletli ve insani değerler uygun bir hale getirmenin mücadelesini vermek durumundayız.

Bunun için de, bir “adalet ve ahlak platformu”nu kurmak, güvendiğimiz insanlar ve kuruluşlar ile yanlışın, eksikliğin ve ikiyüzlü uygulamalara medeni haklar ve sorunluluklar çerçevesinde “mücadele etmek” zorundayız.

Bugün dünyadaki yarı sömürgeci sistemin, bizi daha fazla dejenere edip, bir yanlışı diğer bir yanlış ile oyalamasına daha fazla müsaade etmemeliyiz.

Büyük alim ve mücadele adamı Prof. Mslik Binbebi’nin şu cümlesini kulağımıza küpe yapmalıyız: “ Sömürge edilmiş toplumlar yoktur; sömürge olmaya müsait toplumlar vardır”

Biz, Sosyologlar Derneği olarak, toplumdaki yanlışlar, hangi görüşten kaynaklanıyorsa kaynaklansın, onlara karşı doğruları söylemek ve bu doğruların arkasında durmaya çalışacağız. Sizleri de yanımızda görmek istiyoruz.

Prof. Dr. Sami Şener

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.