SORU: Bıçakla kesim dışındaki yöntemler denenebilir mi?
Cevap: Kur’ânı-ı Kerîm’de kesilmesi helâl kılınan hayvanların boğazları ve develerde olduğu gibi göğüslerinden kesilmesi gereğine işaret buyrulmuş ve bu usul/yöntem Peygamberimizce onaylanmış ve örneklendirilmiştir.( Bakara 67, Kevser 2)
Bu açıklama ışığında mutlaka yapılması gereken işlemleri şöylece özetleyebiliriz. Kesim işkenceye dönüştürülmeksizin hayvanlar mutlaka canlı iken kesilmeli, nefes ve yemek boruları ile ana damarlar kesilerek kanın boşalması sağlanmalıdır. Bu temel kurallar ışığında hayvanı sakinleştirip daha az acı çekmesini sağlayacak yarı baygınlaştırıcı yöntemler denenebilir. Ancak kesime hazırlanan hayvanların uzmanlar aracılığıyla boğazdan ve göğüsten yapılacak kesimlerinin birkaç saniyede gerçekleştirilebilir.
Buradan hareketle en verimli usülün doğrudan kesim olduğunu söylemek gerçeği dile getirmektir. Bu sebeple hayvan ölmeden boğaz ve göğüsten kesim yapılarak kan akıtılabilse bilse biz şoklama, omuriliğe şiş sokma, karbon dioksit gazı verme, başa çekiç veya tokmakla vurma gibi yöntemlere onay veremiyoruz. Çünkü bu gibi yöntemler iddia edilenlerin aksine daha ilkel, daha ızdırap verici ve daha sağlıksızdır.
Biz, Kur’ân’ımızın kurbanların bir arada kesilmesi gereğine işaretinden (Hac 36) ve Peygamberimizin “Allah yapılan her işin güzel yapılmasını emretmiştir.“ şeklindeki kesime estetik boyut kazandıran uyarısından hareketle belediyelerimizin konuya daha bir eğilmeleri lüzumunu hatırlatmak istiyoruz. Zira mevcut görüntülerimiz onaylanamayacak ilkellikleri sergilemektedir.