islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

KİM İSTEMEZ Kİ MUTLULUĞU?

KİM İSTEMEZ Kİ MUTLULUĞU?
29 Temmuz 2024 09:00
A+
A-

Mutluluk, iyi doğru ve güzel işler yapan iyilerin hakkıdır. Öyleyse en küçük bir iyiliği bile hor görme kardeş. İster maddî, ister manevî olsun İster bir tebessüm-bir selam, ister bir bardak su-bir tutam tuz, ister bir kaşık yağ-bir tek soğan olsun. Doğru her zaman komşu komşunun külüne, insan insanın tatlı dil-güler yüzüne muhtaçtır. Bu muhtaçlık bir mecburiyet ve bir mahkumiyet değil; bilakis alan için sevinç, veren için mutluluk sebebidir. Zira hangi bir varlık ve hangi bir insan, sırf kendi için var edilmiştir ki? İşte bu muhtaçlık çevremizdekileri mutlu etmeden, kendimizin mutlu olamayacağımız mesajı ve fıtrî yasasıdır. Yani insanların ve varlıkların birbiri için yaşaması, ilâhî sünnettir/sünnetullahtır. Allah’ın varlığımıza yerleştirdiği bir yasa ve de fabrika ayarımızdır. Dolayısıyla biz de kendimize fayda sağlayamayız. Hatta sağlasak bile sağlayınca değil, başkalarına fayda sağladığımızda mutlu oluruz ancak.

Tek ayağı olmayan çocuğa beğendiği, imrendiği o ayakkabının tekini, izzet ve şerefini onore ederek hediye eden ayakkabıcı: “Bugün bütün ayakkabıları satsaydım hiç bu kadar mutlu olamazdım.” demişti. Evet başkasının mutluluğuna sebep olmak en büyük mutluluktur. İnsanları ne kadar mutlu edebilirsek, kendi mutluluğumuz da o ölçüde artar artar ve hayatımızı kuşatır. Evet, evet mutlu yaşamanın tek yolu, onu paylaşmaktan geçer. Hatta mutluluk bizde yokken bile başkalarına verebileceğimiz en büyük ikramdır mutluluk. Bütün bu yaşanmışlıklar gösteriyor ki mutluluk bir şans değil, sunulan, bağışlanan bir şey de değil; bilakis kendi seçimimizdir, eylememizdir ve salih amelimizdir. Başkalarını sevindiren iyiliğimizdir, hediyemizdir, mutluluğumuzdur. Mutluluk paylaştıkça çoğalır ama asla azalmaz.

Allah’ın insana lütfettiği mal, servet ve zenginliği, yetim, yoksul ve engelli çaresizlerle bile paylaşamayacak kadar ölçüsüz bir sevgiyle malı ve dünyalığı sevenlere (Fecr,89/17-20) son bir uyarı ile “Paylaş ki, kullarım razı olsun, hoşnut olsun, mutlu olsun ki Allah da senden razı olsun ve seni dünya âhirette mutlu etsin.” müjdesini peşinen verir Rabbimiz. “Ey (elinde emanet bulunan) mal ve dünyalıklarla tatmin olmuş kişi! (Yeter artık) Dön Rabbine! sen O’ndan, O da senden razı olacak şekilde dön Rabbinin yoluna. Böylece gir kullarımın arasına! Ve onlarla birlikte gir cennetime!”(Fecr,89/ 27-28)

Tek başına mutlu olamıyoruz kardeş! Elimizdeki emanetleri paylaşalım ki insan kardeşlerimizle, mutlu olalım inşallah.

NURİ ÇALIŞKAN 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.