Kırgızistan’ın güney sınırında Özbekistan’a ait ama Kırgız topraklarıyla çevrili Soh bölgesi ile çatışmalar yaşandı, ancak yetkililer durumun hızla kontrol altına alındığı belirtilmekte.
Kırgızistan’ın güney sınırında Özbekistan’a ait ama Kırgız topraklarıyla çevrili Soh bölgesi ile çatışmalar yaşandı, ancak yetkililer durumun hızla kontrol altına alındığı belirtilmekte. Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesindeki yetkililer 14 Mayıs’ta Kırgız köyü Say ve Özbek köyü Çeşme sakinlerinin önceki gün yaşanan bir yanlış anlaşılmanın ardından çatışmaya girdiklerini söyledi. Her iki tarafta da birçok insan sınırda toplandıkça bu gerilimin artması ortaya çıktı. Bölge yönetiminin basın servisine göre, iki ülkenin kolluk kuvvetleri sahada ve çatışmaları araştırmak için yerel halkla birlikte çalışıyor. Başka bir detay verilmedi. Özbek yetkililer de durum hakkında henüz yorum yapmadı.
Sorunlar bitti açıklaması ardından gelen çatışma
Geçen Mart ayında Özbek ve Kırgız yetkililer, Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki tüm sınır sorunlarının çözüldüğünü kamuoyuna açıklamıştı. Çatışmalar, Batken bölgesindeki Kırgız-Tacik sınırının tartışmalı bir kesiminin yakınında patlak veren ölümcül şiddetin çok sayıda Kırgız ve Tacik vatandaşını hayatını yitirmesinden sonra bir ay geçmeden meydana geldi. Çatışma 28 Nisan’da patlak vermiş ve Tacikler, çıkıntının yakınındaki tartışmalı bölgeye güvenlik kameraları yerleştirmeye çalıştıktan sonra neredeyse üç gün sürmüştü. Orta Asya’daki birçok sınır bölgesi, Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşünden bu yana huzursuz olmuştur. Durum, özellikle Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarının kesiştiği karmakarışık yapıdaki Fergana Vadisi sınırlarında işin içinden çıkılmaz halde. Son yıllarda, sınır boyunca, silahlı birçok olay yaşandı. Bunlar Sovyetler Birliği dönemindeki özellikle sınır çatışması çıkaracak şekilde içi içe toplumları, bir zamanlar Türkistan diye bilinen ülkeyi parçalara ayırmasının ardından gelişti.