Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt Edici Belirtiler ve Önlemler

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) Çorum’da artış göstermesiyle birlikte, Çorum Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA’nın gribe benzer belirtilerle başladığını ve bu nedenle ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Hastalığın kene ısırması veya temasıyla bulaştığını belirten Baykam, özellikle hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. KKKA’nın tanı ve tedavisiyle ilgili halen bilinmeyen yönlerin olduğunu dile getiren Baykam, üniversitedeki çalışmaların bu konuda önemli bir rol oynadığını ve hastalığın kontrol altına alınması için çaba gösterildiğini açıkladı.

Hastalığın Gripten Ayırt Edici Belirtileri

Çorum Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) griple benzer bulgularla başladığını vurgulayarak, hastalığın ciddiye alınması gerektiğini belirtti. KKKA, ilk günlerinde ateş, kırgınlık, kas ve eklem ağrısı gibi grip belirtileri gösterebilir ve bu nedenle hastalık griple karıştırılabilir.

Hava sıcaklıklarının birkaç gün 30 dereceye yaklaşmasıyla Çorum’da 6 kişinin KKKA teşhisiyle hastanede tedavi altına alındığını belirten Baykam, özellikle hayvancılıkla uğraşan, kırsal kesimde yaşayanların dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.

Önemli Uyarı: KKKA’nın Tehlikesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle kene ile temasın sık olduğu bölgelerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Baykam, KKKA virüsünün kenenin ısırmasıyla bulaşabileceğini ve ayrıca kene çıkarılırken de temas yoluyla geçebileceğini söyledi. Kene tespit edilmesi durumunda vakit kaybetmeden plastik eldiven ve cımbız gibi malzemelerle çıkarılması ve ardından bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.

Bilinmeyen Yönleriyle KKKA ve Çalışmaların Önemi

KKKA virüsüyle ilgili halen bilinmeyen yönlerin olduğunu belirten Baykam, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bu konuda ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Enfeksiyon hastalıkları kliniğinde tecrübeli hocalarla birlikte araştırma ve projelerini sürdürdüklerini aktaran Baykam, bu bilgileri diğer merkezlerle paylaşarak tedaviye ve sürece yönelik yeni bilgilerin sunulmaya çalışıldığını belirtti. Bu açıdan yapılan araştırmaların, hastalığın tanısı ve tedavisi üzerine ilerlemesine katkı sağlayabileceği önemli bir husustur.

MİRATYOUTUBE

MİRAT HABER.COM

 

Recent Posts

  • Makale

COP 29, G20’DERKEN..

Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…

1 saat ago
  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

9 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

10 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

13 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

14 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

15 saat ago