islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Kırım Tatar Hakları Savunucusu Rus Baskısını Anlattı

Kırım Tatar Hakları Savunucusu Rus Baskısını Anlattı
10 Mayıs 2020 15:36
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Altı yıl önce Rusya, Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ele geçirmesinden bu yana bütünüyle Rus istilasına karşı çıkan ve direnen Kırım Tatarları baskı altına alındılar. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2015 yılı raporuna göre, Rus hapishanelerinde ve hapishanelerinde tutulan 63 Kırımlının çoğu Kırım Tatarlarıydı. Kırım Tatarlarına yönelik ilk darbe 3 Mart 2014’te Reşat Ahmetov’un tek kişilik bir protesto gösterisi düzenlediği zaman geldi. Ahmetov daha sonra parçalara ayrılmış bulundu. Bu birçok kişiyi korkuttu ve kargaşanın bir gün, bir hafta veya bir ay içinde bitmeyeceğini anladılar. Kaçırma ve işkence vakalarından daha açık ve düzenli hale geldi. Dünya Kırım Tatarları Kongresi Başkanı Ervin İbrahimov veya insan hakları gönüllüsü Abdurreşit Cebbarov’un oğlu ve yeğeni gibi insanlar iz bırakmadan yok olacaklardı.

Genellikle insanlar Rusya’da “aşırılıkçı” olarak yasaklanan, ancak Ukrayna’da yasal ve şiddet içermeyen bir Müslüman örgüt olan Hizb-üt-Tahrir’e ait olmakla ve terörle suçlanıyorlar. Kısa süre sonra Kırım’da insanları Hizb-ut-Tahrir’e ait oldukları için değil, yalnızca belirli bir bakış açısına sahip oldukları, belirli dini kitaplara sahip oldukları veya din hakkında konuştukları için tutukladıkları ortaya çıktı. Aynı zamanda Kırım karanlık bir bölgeye dönüştürüldü, çünkü yerel medyada yer almak yasaklandı ve neredeyse hiç bağımsız gazeteci kalmadı. Yeni kurulan Rus yönetimi altında olup bitenler hakkında dünyayı bilgilendirme görevini üstlenenler hızla aynı şiddete maruz kaldılar. Bir kimsenin duruşmaya çıkması ve sanığın kendisine karşı açılmış idari davalar açması için dayanışma göstermesi yeterliydi. Faaliyetlerinden vazgeçmezlerse, işlerini kaybetmelerine neden olan idari davalar hapiste çürümelerine neden olacak ceza davalarına dönüşmekte.

Ancak Kırım Tatarları için bu ilk deneyim değil. Stalin’in gizli polisi NKVD tarafından neredeyse aynı suçlamalarla karşılaşmadan sadece iki kuşak önce, eylemleri 1944’te Kırım Tatarlarının kitlesel olarak sınır dışı edilmesine yol açtı. Ancak tutuklanan aileler için umut hala bitmedi. Buna benzer haber yazılarıyla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bu yıl Mart ayında, Ukrayna insan hakları ombudsmanı Ludmila Denisova, 86 Kırım Tatarının hükümetin bir sonraki Rusya-Ukrayna mahkum değişimi için müzakerelerde yer alan yaklaşık 200 isimden oluşan listede olduğunu açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.