Rusya ve Ukrayna arasında savaş çanları duyulurken, Kırım’daki çatışma bölgelerinde yaşayan Müslüman nüfus, gelecekten endişeli. Yüzyıllardır sürekli yaşanan olumsuz olayların tekrardan başlasından endişe duyulmakta.
Ukrayna sınırına asker ve mühimmat sevkiyatına devam eden Rusya, bu durumu “rutin hareketlilik” olarak açıklansa da, iki ülke arasında her an sıcak bir çatışmanın başlayabileceğine dair tahminler yoğunlaşıyor. 2014’te Kırım’ı ilhak eden Rusya, Karadeniz’in kuzeyinde tam bir hâkimiyet sağlama konusundaki planlarını hiçbir zaman gizlemiyor. Avrupa ülkeleri ve ABD ise, Rusya’nın bölgedeki üstünlük kurma konusunda ortak ve tutarlı bir konudan müzdarip.
Ukrayna’da olan çatışma senaryolarında, bölgedeki Müslüman halkların olumsuz etkileneceğini belirten siyasi gözlemciler, Kırım’ın ilhakıyla birlikte bu sürecin çoktan başladığına dikkat etmekte.
Hala Kırım’ın nüfusunun yüzde 13’ünü Tatar Müslümanlar kaplıyor. Rusya’nın ele geçirmesinden sonra bir yandan bu nüfusa yönelik baskılar artarken, diğer yandan bölgeye Rusların iskânına da devam etmekte. Kırım’ın sahil kesimlerinde tarihî Müslüman şehirlerinin kimliği ve sosyolojisi böylece değiştirilirken, belli bir plan dâhilinde inşa edilen Rus mimarisi karakterli eserler de bölgenin görünümünü değiştiriyor.