Nükleer silahlar günümüzde birçok kara, hava ve deniz aracından fırlatılabilecek yeteneğe sahip durumda. Devasa nükleer denizaltılardan kırkayağı andıran kamyonlara kadar pek çok araç dünyayı toplu bir yok oluşun ortasına atabilir. Çin’den gelen haberler ise endişeleri artıracak cinsten.
Çin’de yürütülen araştırmalarda yüksek hızlı trenlerin nükleer silah taşımak ve fırlatmak için uygun alt yapıya sahip olduğu sonucuna ulaşıldı. Soğuk savaş yıllarında Sovyetler Birliği nükleer silah taşıyan trenleri bir süre denemiş olsa da SSCB’nin parçalanması ve ABD ile imzalanan nükleer silahların kısıtlanmasına yönelik anlaşmalar bu araçların ömrünün kısa olmasına sebep olmuştu.
Çin’in Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu’da bulunan Southwest Jiaotong Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği alanında Doçent olan Yin Zihong ve ekibinin yaptığı araştırmalar, yüksek hızlı trenlerin nükleer silah fırlatmak için uygun olduğu sonucuna ulaştı. Araştırmalar, yaklaşık 350 km hıza ulaşabilen ve her biri yaklaşık 60 ton ağırlığındaki 16 vagondan oluşan bir tren simülasyonu üzerinden gerçekleştirildi.
20 yıl gibi kısa bir sürede İspanya ve Japonya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük demiryolu ağını kuran Çin’in yatırımlarının neredeyse tamamı yüksek hızlı trenler üzerine oldu. Yin Zihong, tüm bu yatırımlar ile birlikte değerlendirildiğinde yüksek hızlı trenlerin “Kıyamet trenleri” için olumlu koşullar yarattığını belirtti.
YÜKSEK HIZLI TREN EN UYGUN YÖNTEM
Araştırma sonuçlarına göre demiryolu baz alındığında nükleer silahları taşımak ve fırlatmak için en uygun aracın yüksek hızlı trenler olduğu belirlendi. Yüksek hızlı tren yollarında rayların beton bir zemine döşenmiş olmasının füze fırlatma halinde yolun daha az yapısal hasar almasını sağlayacağı tespit edildi ve standart demir yollarının olası bir fırlatma anında ağır yapısal hasar göreceği vurgulandı.
Demiryolu mühendisliği yapan bazı araştırmacılar da ulaşılan bu sonucu doğruladı ve sonucun şaşırtıcı olmadığını söyledi. Yüksek hızlı trenlere ait yolların yapısal olarak daha güçlü olması gerektiğini belirten araştırmacılar, fırlatmanın yaratacağı titreşimin yol bileşenlerine ciddi zararlar verme riski olduğunun da altını çizdi.
Çin ordusunun yüksek hızlı tren içinde bulunan bir nükleer füze rampası kullanıp kullanmayacağı veya ne zaman kullanacağı belli değil. Ancak Çin ordusunun, 2016 yılında tren vagonundan DF-41 füzesini fırlattığı biliniyor.
Kıtalararası balistik füze olan DF-41, yaklaşık 80 ton ağırlığa ve 15 bin kilometre menzile sahip olduğu belirtiliyor. DF-41’in sahip olduğu bu özellikler sayesinde dünyanın en uzun menzilli balistik füzesi olduğu iddia ediliyor.
İLK KEZ SOĞUK SAVAŞ YILLARINDA ORTAYA ATILDI
Trenlerin nükleer silah taşımak ve fırlatmak için kullanılması fikri ilk olarak soğuk savaş yıllarında ortaya atıldı. Bu dönemde Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan silahlanma yarışı sonucunda oldukça farklı ve sınırları zorlayan tasarımlar ortaya çıkmıştı. Nükleer silah fırlatmak için tasarlanan trenler bu araçlardan sadece biriydi.
Kıyamet treni olarak adlandırılan bu araçlar dışarıdan bakıldığında normal bir trenden ayırt edilemeyecek şekilde tasarlanmıştı. Trenlerde füze rampalarının yanı sıra görevli personelin hayatını sürdürebilmesi ve görevini sürdürebilmesi içinde özel vagonlar bulunuyordu.
Sovyetler Birliği’nin 1980’li yıllardan birlik dağılana kadar yürüttüğü “RT-23 Molodets” projesi, trenlerin nükleer silah taşımak ve fırlatmak için kullanıldığı ilk projelerden birisi olarak biliniyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rus ordusunun kullanımına geçen araçların son örneği 2005 yılında ABD ile imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması kapsamında imha edildi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin de Sovyetler Birliği’nin RT-23’üne karşılık planladığı proje ile “MGM-118A Peacekeeper” isimli füzelerini trenlerden atmayı planladı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından proje maliyet gerekçe gösterilerek iptal edildi.
Kıyamet trenleri, casus uydulardan tespit edilebilir olsa da özellikle dağlardan ve tünellerden geçen devasa bir demiryolu sistemine sahip SSCB’de, uyduların bu araçları tespit edebilmesi oldukça zordu. Bunun farkında olan SSCB yetkililerinin girişimleri ile nükleer silahların önemli bir kısmı sürekli hareket halinde olacak kamyonlara ve trenlere yüklendi.
Trenlerin füze fırlatması için yapılan çalışmalar sürüyor. Çin’de yürütülen çalışmaların yanı sıra Kuzey Kore’nin de bu konuda oldukça istekli olduğu ve bazı çalışmalar yaptığı biliniyor. Kuzey Kore’nin, 2021 yılında dünya ile paylaştığı görüntülerde tren vagonundan fırlatılan bir balistik füze yer almıştı.
MİLLİYET