islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

KIZ ÇOCUKLARININ KÜÇÜK YAŞTA EVLENDİRİLMESİ 

KIZ ÇOCUKLARININ KÜÇÜK YAŞTA EVLENDİRİLMESİ 
12 Aralık 2022 09:59
A+
A-

GİRİŞ

Son günlerde 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlendirilmesi olayı hep gündemin ön sıralarında yer almaktadır. Herkes konu ile ilgili kendine göre değişik yorumlarda bulunmaktadır. İşin iç yüzünü, doğrusunu Allah bilir. Bu vesileyle zaman zaman İslam dini ve Hz. Muhammed (sav.) de hedef alınmaktadır. Hatta bazen ileri gidip dini ve peygamberi küçümseyen, hakaret edenler de olmaktadır. Bu nedenle ben, bu konuyu bir az daha detaylı bir şekilde ele alarak açıklamaya çalışacağım.

1.) DİNİN ANA TEMELİ KUR’AN VE SÜNNETTİR
Her şeyden önce şunu iyi bilmek gerekir ki İslam dinin ana temeli Kur’an-ı Kerim’e ve Hz. Muhammed’in (sav.) sünnetine dayanmaktadır. Nitekim Hz. Muhammed (sav.), bir hadiste şöyle buyurmuştur:

تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ، لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا: كِتَابَ اللهِ , وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ صَلى الله عَلَيه وَسَلم

“Size iki şey bıraktım. Siz, bu iki şeye uygun/sıkı sıkıya bağlı hareket ettiğiniz sürece, hiçbir zaman sapıtmayacaksınız. Bunlar, Allah’ın kitabı olan Kur’an ve benim sünnetimdir.[1][1] Kur’an, Allah’ın sözüdür. Hz. Muhammed’in (sav.) söz, fiil ve tasviplerinden oluşan sünneti ise, Kur’an’ın tefsir ve açıklaması durumundadır.[2][2]

2.) HADİS TENKİDİ

İslam inancına göre Kur’an-ı Kerim’in ayetleri farklı anlamlarda yorumlana bilir, ancak inkâr edilmez. Ancak sünnet veya hadis ise, başlangıcından bu yana çok tartışma konusu olmuştur. Hadis usulü ilminde hadis tenkidi konusu vardır. Hadis tenkidinde hem hadisin rivayetinde yer alan rivayet tenkidi hem de metin tenkidi vardır. Rivayet zincirinde sıkıntı olan hadisler, ona göre dikkatli bir şekilde ele alınıp değerlendirilmişlerdir. Metin tenkidinde ise, hadis metninin Kur’an-ı Kerim, sahih sünnet, salim akıl ve benzeri kriterler açısından değerlendirilmesidir.[3][3] Buna göre, hadis diye okuduğumuz veya dinlediğimiz bir bilgi Kur’an-ı Kerim’e, sahih sünnete veya akıl ile mantığa ters düşüyorsa, onunla amel etmemek veya onu zayıf kabul edip saf dışı bırakmak mümkündür.

Bu nedenle diyorum ki, Hz. Muhammed’in (sav.) Hz. Ayşe 9 yaşlarında iken onunla evlendiğine dair rivayetler uydurma ola bilir, itibar etmemek gerekir.

3.) HZ. MUHAMMED’İN DURUMU

Hz. Muhammed’in (sav.) hayatı boyunca akıl, mantık ve ahlak dışı bir davranışta bulunduğuna dair sahih bir rivayet söz konusu değildir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’e hitaben, “Muhakkak ki sen, en yüce bir ahlak üzeresin[4][4] diyerek onun ahlakının güzelliğine işaret etmektedir. Hz. Muhammed (sav.) de, “Kesinlikle ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiş bulunuyorum”[5][5] demiştir.

O dönemin sosyal yapısı, coğrafi durumu, örf adet ve gelenekleri farklı olabilir. Ancak bu yüce ahlaka sahip Hz. Muhammed’in (sav.), henüz evliliğin ne olduğunun bilincinde olmayan küçük bir kız çocuğu ile ilişkiye girmiş olması düşünülemez.

SONUÇ 

Evlilik, olgunluk yaşına ermiş, evlilik bilincine vakıf, birbirlerini ruhen benimsemiş bir erkekle bir kadının hür iradeleriyle bir araya gelmeleri şeklinde olur. Bu şartları taşımadan yapılan evlilikler normal değildir. Bu şartları taşımadan yapılan evliliklerin çeşitli sıkıntı ve problemlere sebep olduğu ortadadır. Onun için Hz. Muhammed’e (sav.) iftirada bulunmaktan vaz geçmek gerekir. Aklı başında hiçbir erkek, olgunluk yaşında olmayan, hür iradesiyle onunla evlenmeye razı olmayan bir kadınla ilişkiye girmeye teşebbüs edemez. Çünkü bunun ötesi, tecavüzdür, şehvet düşkünlüğüdür, zulümdür. Zaman zaman bazı haberlerde dünyanın değişik yerlerinde bu tür nahoş şeylerin yaşandığına dair haberler yayınlanmaktadır. Bunun peygamber sünneti olduğunu iddia etmek, Hz. Muhammed’e (sav.) iftiradır. Ayrıca her türlü tecavüzcülere en ağır cezaların verilmesinin gerektiğine inanıyorum.

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum ki, hak, hukuk ve adalet ölçülerinden ayrılmadan sadece Allah rızası için çalışan, Kur’an ahlakıyla hareket eden her kişi, cemaat, tarikat, vakıf, dernek, cemiyet ve benzeri kuruluşlara sonsuz saygılarımı sunuyorum. İyi niyetle Kur’an ve bilim ölçülerine uygun hareket edip insanlığa hizmet edenlere asla olumsuz bir şey söylemek istemiyorum. Ancak dini duyguları kişi veya kişilerin menfaatine alet eden, maddi veya manevi menfaatleri için kullanan ve bu işi Kur’an ahlakının dışına taşıyan her dernek, vakıf, cemaat, cemiyet, tarikat kuruluşları, en alçak birer mafya, birer menfaat şebekesi olarak kabul ediyorum. Sağlıklı ve bilinçli bir eğitimle bu tür istismarlara karşı korunmak gerekir. Herkese selam saygı ve hürmetler.

Anahtar Kelimeler: Kadın, din, evlilik, Kur’an, sünnet.

Prof. Dr. Nurettin Turgay 

 

[6][1] Muvatta, Kader,3. Bu hadis, aynı anlamda ancak farlı kelimelerle değişik kaynaklarda da geçmektedir. Bkz. Ebû Dâvûd, Menâsik, 56, hadis no: 1905; İbn Mâce, Menâsik, 84, hadis no: 3074; İbn Hanbel, III, 26; el-Muhammed Abdurrauf el-Münâvî, Feyzu’l-Kadîr Şerhu’l-Camii’s-Sağîr, Matbaatu Mustafa Muhammed, Mısır 1938, III, 240.

[7][2] Muhammed Hüseyin ez-Zehebî, et-Tefsîr ve’l-Mufessirûn, Dâru’l-Erkâm, Beyrut tsz. I, 32.

[8][3]Bu konuda geniş bilgi için bkz. Mustafa Ertürk, Metin Tenkidi, Fecr Yayınevi, Ankara 2017, s. 67 vd.; Musa Bağcı, Hadis Tarihi ve Usulü, Bilimsel Araştırma Yayınları, Ankara 2018, s. 339 vd.

[9][4] el-Kalem 68/4.

[10][5] İbn Hanbel, II, 381.

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.