islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

KOCANIN DAYAK ATTIĞI EVLİLİĞE MÜDAHALE EDİLEBİLİR Mİ?

KOCANIN DAYAK ATTIĞI EVLİLİĞE MÜDAHALE EDİLEBİLİR Mİ?
24 Ocak 2024 09:22
A+
A-

Kari koca arasındaki problemlere ne zaman müdahale edilir? Kocasından sürekli dayak yiyen bir ablam var. Bazen ölesiye. Ama buna rağmen tehditlerine boyun eğip polise gidecek cesareti bulamıyor. Sorum şu, bizler aile olarak böyle bir şeye tekrar şahit olduğumuz taktirde, polise şikâyet etmek günah olur mu?

DÖVME ZULÜMDÜR

Bismillah… açıkladığınız şekilde bir kocanın karısını dövmesi zulümdür. Kadın ancak açıktan zina etmesi halinde dövülebilir. (Nisa 4/34)

Bu durum da bile hafifçe  dövme  görev değildir. Ailenin kurtarılabilmesi için kullanılabilir bir haktır. Dövme çözüm üretemeyecekse boşama tercih edilmelidir.

Haksız yere dövme zulümdür; kul hakkı oluşturan aşağılayıcı bir tecavüzdür.

ZULME ENGEL OLMAK DÖREVİMİZDİR

Peygamberimiz,  zalim de olsa mazlum da dinde veya fıtratta (insan olarak yaratılışta)  kardeşin olana  yardım et, buyuruyor. Burada zalim olan  kocadır, mazlum olan da kadındır.

Dövmesine engel olarak kocaya, dayak yemesine mani olarak de kadına yardım etmekle yükümlüyüz.

POLİSE ŞİKÂYET EDEBİLİRİZ

Bizzat engel olamıyorsak polise de şikâyet edebiliriz. Zulme mani olmak olacağı için bunun günahı yok bilakis sevabı vardır. Ancak bu yola başvurmanızın daha büyük bir şiddet doğurmasından korkarım. İyi düşünün.

Dayakçı koca üzerinde etkili olabilecek aile büyüklerini ayakçı koca üzerinde devreye sokmayı denerseniz belki daha bir iyi bir sonuç alabilirsiniz.

Siz de iyiye aracılık yapmanın sevabın ermiş olursunuz. Rabbimiz şöyle buyurur:

“ Kim güzel ve yararlı bir işe aracılık ederse, o işten kazanılacak mükâfattan kendisine de bir pay vardır. Kim de kötü ve zararlı bir işe aracılık ederse, ondan doğacak zararlardan kendisine de bir sorumluluk payı vardır. Böylece her insan, yaptığı ve yapması gerektiği halde yapmadığı işlerin cezasını veya mükâfatını tam olarak görecektir.
Unutmayın ki, Allah her şeyi görüp gözetmektedir.” (Nisa 4/85)

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: kadın, Manşet, ZALİM
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.