islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

KREDİ NOTU DÜŞERKEN KURUMLARDAN MISIR’A OLUMSUZ TAVIR

KREDİ NOTU DÜŞERKEN KURUMLARDAN MISIR’A OLUMSUZ TAVIR
26 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

KAHİRE – Yerel ve küresel çaptaki bir dizi ekonomik kriz nedeniyle zor bir süreçten geçen Mısır, bütün kurumlarda ekonomik olarak kredi notundaki düşüşün devam etmesinden ve bunun ekonomisi üzerindeki olumsuz yansımalarından korkuyor. Ayrıca bu durumu ortaya çıkartan raporların ekonomi üzerinde neden olduğu baskı da Mısır hükümetini olumsuz etkilemektedir.

Bu raporların sonuncusu , Moody’s Ajansının Mısır’ın yabancı ve yerel para birimleri cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşmeye hazır olan kredi notları çerçevesinde incelediği rapordu.

Kırmızı alarm anlamına gelen bu rapor, Fitch Ajansı’nın Mısır’ın notunu 2013’ten bu yana ilk kez bir basamak düşürmesinden günler sonra geldi.

Bloomberg Haber Ajansı’na göre Moody’s’in değerlendirmesi Mısır doları cinsinden tahvillere doğrudan ve hızlı bir şekilde yansıdı ve benzeri görülmemiş bir düşüşe yol açtı .

Al-Jazeera Net’e konuşan ekonomistlere göre, kredi notunun düşürülmesi Mısır’ın kredibilitesini ve borçlarını geri ödeme kabiliyetini doğrudan etkiliyor. Özellikle tahvil ve hazine bonosu gibi borçlanma araçlarında yatırımcıların parasını çekmek için yatırım çekiciliğini azaltıyor.

İlgili kuruluşların Mısır’ın kredi notunu düşürmesindeki gerekçelerini de incelemek gerekir. Mısırdaki siyasi, sosyal, ekonomik ve birçok alandaki gelişmelere bakıldığında söz konusu durumun hiç de şaşırtıcı olmadığı belirtilmektedir. Nitekim ekonomi uzmanı İbrahim Navvar da tüm göstergelerin Mısır’ın Mart 2022’den bu yana büyük bir finansman krizine girdiği konusunda uyarıda bulunduğunu ve bunun da daha o zamanlarda bile yerel para biriminin en az %15 oranında değer kaybetmesine yol açtığını ekliyor.

Derecelendirme kuruluşlarının gerekçeleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle özetlenebilir:

  • Finansman risklerinin artması, vadelerinin daralması ve artan finansman ihtiyacı.
  • Devlet mülkiyeti politikası belgesine göre, devletin varlıkları elden çıkarma planında yavaş ilerleme.
  • Kamu borcu yüksek seviyelere ulaştı ve dış likidite rezervlerinde düşüş yaşandı.
  • Döviz kurlarının izleyeceği yol ve birden fazla döviz kuru varlığının oldukça belirsiz olması.
  • Döviz sıkıntısı ve döviz girişlerinde düşüş.

Mısır hükümeti ise bu vaziyette ekonomik durumlarını savundu ve asıl suçun dış nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Bu nedenler de korona salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yla savaşması gibi nedenlerdir. Mısır Maliye Bakanı Muhammed Muit de, Mısır ekonomisinin dış yıkımların karşısında “ayaklarının üzerinde durduğunu” söyledi.

Öte yandan Mısır hükümeti, geçmiş uluslararası raporlar ışığında, büyük ve karmaşık dış krizlere rağmen 2022-2023 yılları için mali disiplini sürdürme ve mali hedeflere ulaşma sözü verdi.

Fitch haber ajansı tarafından belirtildiği üzere, bakan tarafından yapılan açıklamaya göre Mısır hükümeti finansman ihtiyaçlarını şu yollarla karşılamaya güveniyor:

  • Mısır’ın doğal gaz ihracatını artırmak
  • Petrol dışı ihracat gelirlerinde artış oluşturmak
  • Turizm sektörünü canlandırmak
  • Süveyş Kanalı’nın gelirlerini arttırmak

https://www.aljazeera.net/ebusiness/2023/5/15/%D8%A8%D8%B9%D8%AF-%D8%AF%D8%AE%D9%88%D9%84%D9%87%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%D8%A6%D8%B1%D8%A9-%D8%AE%D9%81%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%B5%D9%86%D9%8A%D9%81

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.