islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5209
EURO
36,4834
ALTIN
2.960,56
BIST
9.118,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

KÜLTÜRSÜZLÜK SELİNDE MÜSLÜMAN KALABİLMEK

KÜLTÜRSÜZLÜK SELİNDE MÜSLÜMAN KALABİLMEK
26 Eylül 2023 09:30
A+
A-

Bosna Müslümanlarının bilge lideri Aliya İzzetbegoviç, yaklaşık yarım asır önce kaleme aldığı İslâm Deklarasyonu isimli kitabında, ‘Muazzam geri kalmışlığı sebebiyle İslam dünyasının benimsemek zorunda kalacağı hızlandırılmış gelişme temposunun her yerde, onu takip eden despotluk, rüşvet, ailenin tahribi, hızlı ve haksız zenginleşme, yetenekli ve değer tanımayan bireylerin ön plana çıkması, geleneklerini yok eden hızlı şehirleşme, toplumsal ilişkilerin bayağılaşması, alkolizmin, esrar ve fuhşun yayılması risklerini’ beraberinde getireceği öngörüsünde bulunmuştu. Bu tespitin hemen ardından da böyle bir durumda ortaya çıkacak olan “kültürsüzlük selini” engelleyebilmenin yegâne çaresine işaret etmişti: “Allah’a olan temiz ve sarsılmaz bir iman ve halkın tüm katmanları tarafından dinî vecibelerin yerine getirilmesi.” Devamla demişti ki: “Medeniyetin kültürü yok etmemesini ancak din temin edebilir. Bazı hadiselerin gösterdiği gibi çıplak maddî ve teknik ilerleme, açık bir barbarlığa dönüşebilir.”

Aliya’nın sözünü ettiği “medeniyet”; elbette Mehmet Âkif‘in “tek dişi kalmış canavar” diye nitelediği ve kültür adına, kadim değerlerimiz adına, insanlık adına ne varsa aşındırarak adım adım yok eden Avrupa kaynaklı “uygar barbarlık”

Böyle bir ortamda kadim değerlerimizi ayakta tutabilmek zor ama imkânsız değil. Müslüman kalabilmek, “avucumuzda kor taşımak” gibi bir sabrı/direnci gerektiriyor olsa da bunu başarmak zorundayız. Üstat Saadettin Ökten, bu hakikati bilgece ifade ediyor: “Türkiye’deki insanlar kapitalizmi, moderniteyi yeni tanıdılar. Çok hoşlarına gitti. Gitmeyecek gibi de değil yani… Şimdi de onun türbülansı devam ediyor. Hem Müslüman kalalım hem de modernist, kapitalist olalım diyorlar. Bu olmayacak. Bu olmaz. Bunun sancılarını çekiyoruz. Ne yapılabilir? Onu ben bilmem. Ama şunu çok iyi biliyorum. Eğer biz Müslüman kalamazsak yok oluruz. Ve biz yok olduğumuz zaman bütün insanlık da yok olur. Modernizme karşı durduğu halde onu reddetmeyecek, yumuşatacak, bünyesine alacak, insanileştirecek tek kaynak; İslam muhabbeti ve hizmetidir. Ben bunu görüyorum.”

Modern barbar uygarlığın yol açtığı “kültürsüzlük seli”nin bazı sonuçlarını MAK Danışmanlık tarafından yapılan bir ankette görebiliriz: Ülkemiz insanının %14’ü Allah’a, %25’i meleklere, %24’ü Kur’an’a, %37’si Peygambere (Hz. Muhammed’e (s.a), %27’si öldükten sonra dirilip hesaba çekileceğine inanmıyor. %68’i Kur’an’ı Arapça hattından okuyamıyor, %83’ü Kur’an’ın Türkçe mealini hiç okumamış. %77’si Hz. Muhammed’in hayatını okumamış. %43’ü hiç camiye gitmemiş. %55’i oruç tutmuyor, %78’i namaz kılmıyor, %35’i gusül abdesti almıyor veya bilmiyor…

Bu durumda “vur patlasın, çal oynasın” türünden bir yaşam biçiminin oluşturduğu seküler anafora kapılanların sayısının hızla artmasına şaşmamalıyız.

“Âlemlere rahmet” Hz. Muhammed Efendimiz (s.a.), böyle bir anaforu, ateş temsili ile anlatıyor:

“Benim misalimle sizin misaliniz, şu temsile benzer: Bir adam var, ateş yakmış. Ateş etrafı aydınlatınca, pervaneler (gece kelebekleri) ve aydınlığı arayan bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar. Adamcağız onları kurtarmaya (mâni olmaya) çalışır. Ancak hayvanlar galip gelerek çoklukla ateşe atılırlar. Ben tıpkı o adam gibi ateşe düşmemeniz için belinizden yakalıyorum, ancak siz ateşe ateşe koşuyorsunuz” (Buhârî, Rikâk 26, Enbiya 40; Müslim, Fezâil 17; Tirmizî, Emsâl 7).

İşte bugün modern-seküler hayata imrenip ateşe ateşe; günah ve inkâr anaforuna koşanlardan, dahası “dinlerini oyun ve eğlence, -başka yorumla- oyun ve eğlenceyi din (hayat tarzı) edinenler”den geçilmiyor.

En’âm suresinin 70. ayeti işbu inkâr furyasına dikkat çekerken, o alaycı sapkınlara karşı duruşumuzu da belirliyor: “Dinlerini oyun ve eğlence edinen ve kendilerini dünya hayatının aldattığı kimseleri bırak! Ve hiçbir kimsenin kazandığı şey yüzünden kendisini helake atmamasını, kendisi için Allah’tan başka hiçbir dost ve hiçbir şefaatçi bulunmadığını Kur’ân ile hatırlat. O, azaptan kurtulmak için bütün varını feda etse, kendisinden alınmaz. Onlar kazandıkları şey yüzünden helake uğratılmışlardır. Onlar için, inkâr ettiklerinden dolayı kaynar bir içecek ve can yakıcı bir azap vardır.”

Rabbim bizleri Kur’ân-ı Kerim’e uyanlardan ve Kur’ân-ı Kerim’le uyaranlardan eylesin.

Veladetini kutladığımız Resulullah Efendimizin (s.a.) “Kur’ân ahlâkı” ile ahlâklandırsın. Âmin.

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar