Kur’an-ı Kerim’de boşanma (talak) ile ilgili ayetler, evlilik ve boşanma süreçlerini düzenleyen, hak ve sorumlulukları belirleyen önemli hükümler içerir. İşte boşanma ile ilgili bazı ayetler:
Boşanma ile İlgili Ayetler
1. Bakara Suresi 226-227. Ayetler
“Eşlerine yaklaşmamaya yemin edenler için dört ay bekleme süresi vardır. Eğer (bu süre içinde yeminlerinden) dönerlerse şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Eğer boşanmaya karar vermişlerse şüphesiz Allah işitendir, bilendir.”
2. Bakara Suresi 228. Ayet
“Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç hayız (adet) müddeti beklerler. Eğer Allah’a ve ahiret gününe inanıyorlarsa, Allah’ın rahimlerinde yarattığını gizlemeleri onlara helal olmaz. Eğer kocaları barışmak isterlerse bu süre içinde onları geri almaya daha çok hak sahibidirler. Kadınların, (erkekler üzerinde) meşru hakları olduğu gibi, erkeklerin de (kadınlar üzerinde) hakları vardır. Ancak erkekler için onların üzerinde bir derece (öncelik) vardır. Allah azizdir, hakimdir.”
3. Bakara Suresi, 229. Ayet
“Boşanma iki defadır. (Her defasında) ya iyilikle tutmak ya da güzellikle bırakmak gerekir. (Üçüncü defa boşadığınızda artık kadın size helal olmaz.) Onlara verdiklerinizden bir şey almanız size helal değildir; ancak karı ve kocanın Allah’ın koyduğu hudutları yerine getiremeyeceklerinden korkmaları hali müstesnadır. Eğer siz de onların, Allah’ın koyduğu hudutları yerine getiremeyeceklerinden korkarsanız, kadının fidye vermesinde ikisi için de günah yoktur. Bunlar, Allah’ın koyduğu hudutlardır. Artık bunları aşmayın. Kim Allah’ın hudutlarını aşarsa, işte onlar zalimlerdir.”
4. Bakara Suresi, 231. Ayet
“Kadınları boşadığınız zaman, iddetlerini bitirdiklerinde ya onları güzellikle tutun ya da güzellikle bırakın. Onlara zarar vermek için, onlara zorbalık etmeye kalkışmayın. Kim bunu yaparsa, kendisine zulmetmiş olur. Allah’ın ayetlerini alaya almayın ve Allah’ın üzerinizdeki nimetini ve size öğüt vermek için indirdiği Kitap ve hikmeti anın. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah her şeyi bilir.”
5. Bakara Suresi, 232. Ayet
“Kadınları boşadığınız zaman, iddetlerini bitirdiklerinde, kocalarıyla meşru surette anlaşmaya vardıklarında onlara engel olmayın. Bu, içinizden Allah’a ve ahiret gününe inanan kimseye yapılan öğüttür. Bu, sizin için daha temiz ve daha nezih olanıdır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.”
6. Bakara Suresi, 233. Ayet
“Emzirmeyi tamamlatmak isteyen (boşanmış) anneler çocuklarını tam iki yıl emzirirler. Babalar, annelerin yiyeceğini ve giyeceğini maruf (örfe uygun) bir şekilde temin etmekle yükümlüdürler. Hiç kimseye, gücünün yettiğinden fazlası teklif edilmez. Ne anne çocuğu yüzünden zarara uğratılsın, ne de baba çocuğu yüzünden zarara uğratılsın. Varise düşen de aynısıdır. Eğer (ana ve baba) aralarında danışarak ve rızayla çocuğu sütten kesmek isterlerse, ikisi için de bir günah yoktur. Eğer çocuklarınızı (başkasına) emzirtmek isterseniz, vereceğinizi maruf bir şekilde ödedikten sonra sizin için bir günah yoktur. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah yaptıklarınızı görür.”
7. Bakara Suresi, 236. Ayet
“Eğer onlarla cinsel ilişkide bulunmadan veya onlara bir mehir belirlemeden onları boşarsanız, size bir günah yoktur. Onlara uygun bir hediye verin. İmkânı geniş olan, gücüne göre; dar olan da, gücüne göre. Bu, iyilik edenler üzerinde bir borçtur.”
8. Bakara Suresi, 237. Ayet
“Eğer onları, kendilerine mehir belirledikten sonra cinsel ilişkide bulunmadan boşarsanız, o zaman belirlediğiniz mehrin yarısını verin. Ancak kadınlar veya nikah akdini elinde bulunduranlar bağışlarsa başka. Sizin bağışlamanız takvaya daha yakındır. Aranızdaki fazileti unutmayın. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı görendir.”
9. Nisa Suresi, 35. Ayet
“Eğer karı-kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, bir hakem erkeğin ailesinden ve bir hakem kadının ailesinden gönderin. Bu hakemler barıştırmak isterlerse, Allah aralarını bulur. Şüphesiz Allah hakkıyla bilen, hakkıyla haberdar olandır.”
10. Nisa Suresi, 128. Ayet
“Eğer bir kadın, kocasının kötü muamelesinden veya ondan yüz çevirmesinden korkarsa, aralarında barışçı bir çözüm bulmalarında ikisine de günah yoktur. Barış daha hayırlıdır. Zaten nefisler kıskançlığa hazırdır. Eğer iyi davranır ve Allah’tan korkarsanız, şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”
11. Nisa Suresi, 130. Ayet
“Eğer karı-koca birbirinden ayrılırlarsa, Allah her birini geniş lütfundan zenginleştirir. Allah’ın lütfu geniştir, hikmeti büyüktür.”
12. Talak Suresi, 1. Ayet
“Ey Peygamber! Kadınları boşadığınız zaman, onları iddet sürelerini gözeterek boşayın ve iddeti sayın. Rabbiniz olan Allah’tan korkun. Onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar; ancak apaçık bir hayasızlık işlemeleri durumu müstesnadır. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’ın sınırlarını aşarsa, kendisine yazık etmiş olur. Bilmezsin, olur ki Allah, bundan sonra bir iş çıkarıverir.”
13. Talak Suresi, 2. Ayet
“Sürelerinin sonuna vardıklarında onları ya iyilikle tutun ya da iyilikle onlardan ayrılın. İçinizden adaletli iki kişiyi de şahit tutun ve şahitliği Allah için yerine getirin. İşte bu, Allah’a ve ahiret gününe inanan kimseye verilen öğüttür. Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu açar.”
14. Talak Suresi, 4. Ayet
“Kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla henüz âdet görmeyenlerin iddetleri hususunda şüpheye düşerseniz, (bilin ki) onların iddet süreleri üç aydır. Hamile kadınların iddet süreleri ise doğum yapmaları ile sona erer. Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona işinde bir kolaylık verir.”
15. Ahzab Suresi, 49. Ayet
“Ey iman edenler! Mümin kadınları nikahlayıp sonra onlara dokunmadan boşarsanız, sizin için onlara karşı iddet saymanız gereken bir süre yoktur. Onlara bağışlarda bulunun ve onları güzel bir şekilde salıverin.”
Bu ayetler, boşanma sürecinde tarafların haklarını, sorumluluklarını ve izlemeleri gereken adımları ayrıntılı olarak açıklar. Her biri, boşanmanın nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini ve tarafların birbirlerine karşı adil olmalarını vurgular.
MİRATYOUTUBE
MİRATHABER.COM