islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,1698
EURO
37,0744
ALTIN
2.977,74
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

KUR’AN-I KERİM’DE CARİYELER İLE İLGİLİ AYETLER

KUR’AN-I KERİM’DE CARİYELER İLE İLGİLİ AYETLER
16 Temmuz 2024 22:56
A+
A-

Nisa Suresi, 3. Ayet “Eğer yetim kızlar konusunda adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız, hoşunuza giden başka kadınlarla evlenin; ikişer, üçer, dörder. Eğer (böyle) adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir tane ile veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.”

Nisa Suresi, 24. Ayet “Savaş esirlerinden olan cariyeler de (haramdır); meğer ki ellerinizin altında olan (savaş esirleri) ola. Allah size bunları farz kıldı. Bunların dışında kalan kadınları, namuslu olmak ve zina etmemek şartıyla, mallarınızla (mehir vererek) istemeniz size helal kılındı. O hâlde, onlardan hangisinden yararlanmışsanız, ücretlerini (mehirlerini) bir farz olarak verin. Ancak mehir belirlenmesinden sonra karşılıklı rızanızla anlaşmanızda size bir günah yoktur. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”

Nisa Suresi, 25. Ayet “İçinizden, hür mümin kadınlarla evlenmeye güç yetiremeyenler, ellerinizin altında bulunan mümin cariyelerden alsınlar. Allah sizin imanınızı daha iyi bilir. Hepiniz birbirinizdensiniz. O hâlde, iffetli yaşamak, zina etmemek ve gizli dost tutmamak şartıyla sahiplerinin izniyle onlarla evlenin. Evli iken fuhuş yaparlarsa, onlara hür kadınlara verilen cezanın yarısı verilir. Bu, içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir. Sabretmeniz sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”

Nur Suresi, 32-33. Ayetler “İçinizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden salih olanları evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah onları fazlından zenginleştirir. Allah (lütfu) geniş olandır, (her şeyi) bilendir. Evlenme imkânı bulamayanlar ise, Allah lütfundan onları zenginleştirinceye kadar iffetlerini korusunlar. Ellerinizin altında bulunanlar (köle ve cariyeler), yazılı mukavele ile hürriyetlerini satın almak isterlerse, eğer onlarda bir hayır görüyorsanız hemen onlarla yazılı mukavele yapın. Allah’ın size verdiği maldan onlara da verin. Dünya hayatının geçici menfaatini elde etmek için namuslu kalmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa, şüphesiz Allah, onların zorlanmalarından sonra (günahlarını) bağışlayıcı ve merhamet edicidir.”

Müminun Suresi, 5-6. Ayetler “Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri veya ellerinin altında bulunanlar (cariyeler) başka. Çünkü onlar kınanmış değillerdir.”

Ahzab Suresi, 50. Ayet “Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah’ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan (cariyeleri), seninle birlikte hicret eden amca kızlarını, hala kızlarını, dayı kızlarını ve teyze kızlarını sana helal kıldık. Ayrıca, kendisini Peygamber’e hibe eden ve Peygamber’in de kendisini almak istediği mümin kadını, diğer müminlere değil, sadece sana mahsus olmak üzere (helal kıldık). Müminlere eşleri ve ellerinin altında bulunan (cariyeleri) konusunda neyi farz kıldığımızı bildirdik. Böylece sana bir sıkıntı olmasın. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”

Ahzab Suresi, 52. Ayet “Bundan sonra artık hiçbir kadın sana helal olmaz; güzellikleri hoşuna gitse bile, başka eşlerle değiştirmen de (helal değildir). Ancak, elinin altında bulunan (cariyeler) başka. Allah her şeyi gözetleyendir.”

Ma’aric Suresi, 29-30. Ayetler “Ve onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunanlar (cariyeleri) hariç; çünkü onlar (bu konuda) kınanmazlar.”

Bu ayetler, cariyelerle ilgili hükümleri ve ilişkileri düzenlemektedir. Cariyelerin hakları, evlilik, iffet ve adalet gibi konulara vurgu yapılmaktadır. Aynı zamanda, kölelik ve cariyelikten kurtuluş yolları da gösterilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.