Bakara Suresi, 2:83 “Hani İsrailoğullarından, ‘Allah’tan başkasına ibadet etmeyin, ana babaya iyilik edin, akrabaya, yetimlere ve yoksullara da… İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın ve zekatı verin’ diye kesin söz almıştık. Sonra siz pek azınız müstesna, döndünüz; hala da dönüyorsunuz.”
Lokman Suresi, 31:17-19 “Yavrucuğum! Namazı dosdoğru kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır, başına gelene sabret! Şüphesiz bunlar, azim gerektiren işlerdendir. İnsanlara yanağını büküp kibirle bakma, yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Zira Allah, kendini beğenmiş övünen kimseleri sevmez. Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir.”
Ali İmran Suresi, 3:134 “O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah, iyilik yapanları sever.”
Nisa Suresi, 4:36 “Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın; ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya ve ellerinizin altında bulunanlara iyilik edin. Allah, kibirlenen ve övünen kimseyi sevmez.”
Enam Suresi, 6:151 “De ki: Gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın; ana babaya iyilik edin; fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizin de onların da rızkını Biz veriyoruz; kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın; Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. İşte bunlar, size O’nun emridir ki anlayıp düşünesiniz.”
Araf Suresi, 7:199 “Sen af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.”
Tevbe Suresi, 9:71 “Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar; namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler ve Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
Furkan Suresi, 25:63 “Rahman’ın (rahmetine nail olan) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler; cahiller onlara laf attığında ‘selam’ derler.”
Zümer Suresi, 39:10 “De ki: Ey iman eden kullarım! Rabbinizden korkun. Bu dünyada iyilik yapanlara iyilik vardır. Allah’ın arzı geniştir. Ancak sabredenlere mükafatları hesapsız ödenecektir.”
Nahl Suresi, 16:90 “Şüphesiz Allah, adaleti, iyiliği ve akrabaya yardımı emreder; hayasızlığı, kötülüğü ve azgınlığı yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”
Hucurat Suresi, 49:11-12 “Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir toplulukla alay etmesin. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınlarla alay etmesinler. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi karalamayın ve kötü lakaplar takmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir isimdir! Kim tevbe etmezse işte onlar zalimlerdir. Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Birbirinizi gıybet etmeyin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.”
İsra Suresi, 17:23-24 “Rabbin, sadece Kendisine ibadet etmenizi ve ana babaya iyilik etmeyi kesin bir şekilde emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırlarsa, sakın onlara ‘öf!’ bile deme; onları azarlama; onlara güzel söz söyle. Onlara merhametle ve tevazu kanatlarını indir ve ‘Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi Sen de onlara (öyle) rahmet et!’ diyerek dua et.”
Maide Suresi, 5:8 “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun. Bu, takvaya daha yakındır. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.”
Ra’d Suresi, 13:22 “Onlar ki, Rablerinin rızasını dileyerek sabrederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan gizli ve açık olarak harcarlar ve kötülüğü iyilikle savarlar; işte dünya yurdunun güzel sonu onlar içindir.”
Enfal Suresi, 8:61 “Eğer onlar barışa yanaşırlarsa, sen de ona yanaş ve Allah’a güven. Şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.”
Bu ayetler, Kur’an-ı Kerim’de ahlakın önemini ve nasıl yaşanması gerektiğini vurgulayan bazı örneklerdir. Her biri, müminlerin nasıl davranması gerektiği konusunda rehberlik etmektedir.
MİRATYOUTUBE
MİRATHABER.COM