Kur’an-ı Kerim’de çeşitli kavramlar yer almaktadır. Bu kavramlardan her biri çeşitli anlamları ifade etmektedir. “Beşir” ve “Nezir”, erkekler için isim olarak kullanılan kelimelerdir. Aslında bu iki isim, Kur’an-ı Kerimde pek çok ayette geçen kavramlardır. Bu iki kelimenin kısaca tanımını yaptıktan sonra, onların yer aldığı bazı ayetlerin üzerinde duracağım.
Beşir kelimesi, müjde getiren, müjdeci, güler yüzlü ve benzeri anlamlar için kullanılmaktadır. Dini kültürde beşir, tebliğ doğrultusunda Allah’ın geniş rahmetini müjdeleyen kişi demektir. Beşir kelimesi, türevleriyle birlik 75 defa Kur’a-ı Kerimde geçmektedir.[1]
Nezir ise, haktan/sıratı müstakimden sapanları ilahi azaba karşı uyaran kişi demektir. Nzir kelimesi, türevleriyle birlikte Kur’an-ı Kerim’de 130 defa geçmektedir.[2] Kelime olarak nezir, birini doğru yola iletmek için korkutan ve nezreden anlamlarını ifade etmektedir. Nezir, Hz. Muhammed’in (sav) isimlerinden biridir ve uyarıcı anlamındadır.
İfade etmeye çalıştığımız gibi Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette “Beşir” ve “Nezir” Kavramları yer almaktadır. Bu ayetlerden birkaç tanesine yer vermek istiyoruz:
إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ بِالْحَقِّ بَشِيراً وَنَذِيراً وَلاَ تُسْأَلُ عَنْ أَصْحَابِ الْجَحِيمِ
“Muhakkak ki biz, seni bir müjdeci ve bir uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Sen, cehennem ehlinden sorumlu değilsin. ”[3]
وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلاَّ مُبَشِّراً وَنَذِيراً
“Biz seni ancak bir müjdeci ve bir uyarıcı olarak gönderdik.”[4]
وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيراً وَنَذِيراً وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
“Biz seni tüm insanlara ancak bir müjdeci ve bir uyarıcı olarak gönderdik. Lakin insanların çoğu buna akıl erdiremiyorlar.”[5]
إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ بِالْحَقِّ بَشِيراً وَنَذِيراً وَإِن مِّنْ أُمَّةٍ إِلَّا خلَا فِيهَا نَذِيرٌ
“Muhakkak ki biz seni hak ile müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Uyarıcı göndermediğimiz hiçbir ümmet/topluluk yoktur.”[6]
Bu ve benzeri ayetlerden anlaşıldığı gibi Hz. Muhammed (sav.) bir müjdeci ve bir uyarıcı olarak gönderilmiştir. O, görevini yerine getirdikten sonra inkârcıların durumundan ve görecekleri azaptan sorumlu değildir. Yüce Allah her topluma uyarıcı göndermiştir. Her şeye rağmen bazı insanlar ilahi uyarılara kulaklarını kapatmakta, dinlemek istememektedir.
Bu ayetlerde Hz. Muhammed’e (sav.) hitap edildiği gibi, inanan her insana hitap edilmektedir. Allah’a inanan her kişi, Allah’ın emir ve yasakların öğrenecek, anlayacak, yaşayacak ve çevrelerindeki insanlara uygun bir üslupla tebliğ edeceklerdir. Dinleyen dinler, dinlemeyen dinlemez. Herkes kendisinden sorumludur.
NURETTİN TURGAY
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-
YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
[1] Muhammed Fuad Abdulbaki, “beşere”, el-Mu’cemu’l-Mufehres li Elfâzi’l-Kur’âni’l-Kerîm, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, Beyrut tsz., s. 120 vd.
[2] Muhammed Fuad Abdulbaki, “nezere”, el-Mu’cemu’l-Mufehres li Elfâzi’l-Kur’âni’l-Kerîm, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, Beyrut tsz., s. 691 vd
[3] el-Bakara 2/119.
[4] el-İsra 17/105; el-Furkan 25/56.
[5] es-Sebe 34/28.
[6] Fâtır 35/24.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…
View Comments