islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

KUR’ÂN’DA NELER VAR? III

KUR’ÂN’DA NELER VAR? III
26 Mart 2024 10:00
A+
A-

KUR’ÂN’DA NELER VAR? III

Devlet Yönetimi

28.) Kur’ân’da seçim yolu ile yönetime gelecek imanlı, erdemli ve liyakatli insanların vahiy, ortak akıl ve ilmi veriler ışığında, belirlenecek süre için yönetimde bulunacakları, geleceği de kuşatan çerçevesi belirli muhteşem bir yönetim sistemi kurulmaktadır.

Bunun için Kur’ân, yönetimde erkek veya kadın hiçbir kişiye, aileye ve kuruma ayrıcalık tanımamaktadır. Şeçim olarak algılayabileceğimiz Şüra’yı, adayları belirlemede adaleti ve seçimde liyakatlileri işaret etmektedir. (Şûra38; Nisa 58)

Erken ve kadın müminlerin birbirlerini temsil ve hukuken tasarrufa yetkili olduğu açıklanmakta, adayların İslam’ı bilen, onun yasalarına inanan, başta namaz ve zekat olmak üzere İslami çizgide yaşayanlar olması gerektiğine açıklık getirilmektedir. (Tevbe 71; Enfal 73)

Daha da önemlisi yönetime esas olacak yasaların Kur’ân olması gereğine vurgular yapılmaktadır. Kur’ânî yasaların açıklık getirmediği konularda danışma ve dayanışmaya gidilerek insan aklı ve biliminin öncelenmesi öğütlenmektedir. (Casiye 18, Nisa 83, 105)

Yöneticilere Şartlı İtaat

29.) Kur’ân’da, Allah’ın yasalarına ve Hz Muhammed’in örnek uygulamalarına bağlı kalacak yöneticilere ilkeler düzeyinde itaat edilmesi emredilmektedir. İhtilafların Kur’ân’a ve Sünnet’e yönelişle ve ortak akıl ve ilimle çözümlenmesini istenmektedir. (Nisa 59)

Marûfa yani İslam Dini’ne, ortak akla ve kesin bilimsel verilere aykırı olan işlemlerde yöneticilere itaat edilemeyeceğine işaret buyrulmaktadır. (Mümtahine 12; Nur 51)

Barış ve Savaş

30.) Kur’ân’da bütün müminlerin barışçı olmaları, bunun için caydırıcı güç edinmeleri, Allah’a güvenerek barış çağrılarını kabul etmeleri ama savaş açanlara da savaş açılması emredilmekte, savaşta aşırı gidilmemesi, alınacak esirlere insancıl davranılması, onların köleleştirilip odalık kılınmaması öğütlenmektedir. Düşmanlığın yalnıza zalimlere yönelik olarak sürdürülebileceği açıklanmaktadır. (Bakara 190, 193, 208; Enfal 60,61,Muhammed 4)

Kişileri Hak ve Halk İnsanı Kılacak Görevler

31.) Kur’ân’da, adaletli ve merhametli bir toplumun ancak Allah’ın rızasını ve ahiret mutluluğunu hedefleyecek insanlarla sağlanabileceği gerçeğinden hareketle kişileri yetiştirip ruhen geliştirecek görevlere ağırlık verilmektedir.

Daha açık bir anlatımla kişileri Hak ve Halk insanı kılacak namaza, oruca, zekâta ve kişiyi dünya ile irtibatlandıracak insanlık kongresi olan hacca ağırlık verilmektedir. Diğer taraftan kibir, kin, zulüm yasaklanmaktadır. Allah İnsanı Güzellik Yarışına Çıkarmıştır

32.) Kur’ânda, Allah yücelikle nitelenmekte ve Onun gökleri, yeri ve insanı güzel yarattığı açıklanmaktadır. Allah’ın, Kur’ân’ı sözlerin en güzeli kıldığı, son ve evrensel elçisi olarak seçtiği Muhammed’i güzel örnek olarak sunduğu duyurulmaktadır. (Kaf 6; Kehf 7; Secde 7;.Ahzab 21; Zümer 53, Tîn 4 İsra 70)

Bu arada insanın güzellik yarışına çıkarılmak için yaratıldığı bildirilmekte, insanın giyimini, sözleri, davranışları, işleri ve ilişkilerini Kurânî kurallar çizgisinde güzelleştirmesi emredilmektedir. (Araf 26; Bakara 196) Ve Kur’an’da Allah’ın hayatını güzelleştirenleri sevdiği bildirilmekte ve onları ebedi güzellikler yurdu olan Cennetlerle ve Kendisinin güzellik sunumları ile nimetlendireceğini açıklamaktadır. (Mülk 2, Al-i İmran 133; Yunus 26)

Atılgan ve Yenilikçi Olmak

33.) Kur’ân’da Allah’ın örneksiz olarak her an güzel ve faydalı olanları yarattığına, yaratmaya devam etiğine; kar taneleri ve insanın parmak izleri ve göz mercekleri dahil her yaratılanın farklı ve özgün olduğuna ve örneğin yenilenen toprak ürünlerine dikkat çekilmektedir.

Allah’ın yaratmada aracı kıldığı insana da atılgan olması, bir işi bitirdiğinde diğerine başlaması, faydalıyı üretmesi, kolaylaştırıcı ve yenilikçi olması yani inovasyona koşması öğretilmektedir. (Rahman 28; Nahl 8İ İnşirah 7-8; Müminûn 3; Abese 19-20)

Helâl ve Tertemiz Gıdalar Yeme

34.) Kur’ân’da yalnızca helal olup ve haram kazanç yollarına girmeden kazanılmış olan ve bir de azgınlık yapılarak genleriyle oynanmamış, atıklarla ve katıklarla kirletilmemiş olan tertemiz gıdalardan yememiz emredilmektedir. (Maide 87-88;Tâhâ 81)

Sağlık Önlemleri

35.) Kur’ân’da güsül ve namaz abdesti alınarak, tertemiz helâl gıdılardan öiçülü yenilerek, sarhoşluk verici içkilerden, zina ve eşcinsellikten sakınılarak, evlilikte adet döneminde ve anal yoldan ilişkilerden, kaçınılarak, hastalık ve yoksullukta bilgi, para-mal ile yardımlaşılarak ve namaz, oruç, zekât, zikir, dua ve kader inancıyla, iç dünyamızı aydınlatılarak bedenimiz ve ruhumuzu maddi ve manevi hastalıklar ve pandemilerden korumamız gereğine dikkatlerimiz çekilmektedir. (Maide 2, 6, 87-88, 90; İsra 32, Bakara 221-222vs.)

Yaratılan ve İndirilen Ayetlerle Eğitim

36.) Kurân’da zerrecikler ve tek hücrelilerden galaksilere örneğin insan, güneş, ay, tabiat varlıkları ve olayları yaratılan ayetler olarak nitelendiği gibi Kur’ân’ın insan yaşamını yönlendiren cümlelerine de indirilen ayetler denilmektedir. Her iki tür ayetlerin birlikte öğrenilmesi ve öğretilmesi emredilmekte, insanlığa ancak böylesi bir eğitimle sağlanacak ilim ve teknolojiyle kalıcı faydalar sağlanabileceğine işaret buyrulmaktadır. Bu takdirde bilginin Allah’a, adalete, merhamete, sevgiye ve yardımlaşmaya aracı olabileceğine dikkatler çekilmektedir. İnanılması ve yalanması Cehenneme giriş sebebi olacak ayetler bu iki gurup yani yaratılan ve indilen ayetlerdir.

Kur’ân’da hayvanlarla konuşulabileceği, maddenin enerjiye dönüştürülebileği, uzayda yaşayan canlılarla bir araya gelinebileceğine ilişkin nice bilgilere yer verilmektedir. (Örnekler için bak. Fusılet 37; Rûm 20-25; Alak 1-8; Teğabun 10; Neml 18-199,39-40)

Allah’ın Sevdikleri

37.) Kur’ân’da Allah’ın inancı ve yaşamında samimi, emirleri ve yasaklarına bağlı, iyilik sever – güzelliklere sevdalı, Kendisine güvenen, sabırlı, suçları-günahlarına tevbe edici, içini-dışını tertemiz kılıcı, sosyal adaletçi ve Allah yolunda savaşçı mümin kulları sevdiği bildirilmekte ve Allah’ın bu kullarını ebedi Cennetlerle armağanlandıracağı açıklanmaktadır. Böylece insanlar Hak ve Halk insan olmaya yönlendirilmektedir. (Kur’ân bu tür açıklamalarla doludur.)

Allah’ın Sevmedikleri

38.) Kur’ân’da Allah’ın kâfir/inkârcı, zalim, nefsini farklı ve üstün tanıyan, hain, doğal ve toplumsal düzeni bozucu, inançta-işte ve harcamada aşırı, ölçü-kural tanımaz, günahlara dalıp çıkan, Alah’a şükürsüz ve insanlara teşekkürsüz ve kibirli kişileri sevmediği , tevbe etmeden ölen bu kişileri Cehennemle cezalandıracağı duyurulmaktadır. (Kur’ân’da pek çok sûrede bu gibi açıklamalar yapılmaktadır.)

Allah’ın Yasalarını Gizleme

39. Kur’ân’da, dünyevî çıkarlarını, makam ve mevkilerini korumak ve gelebilecek tehlikeleri savmak amacıyla Allah’ın adalet , erdem ve mutluluk yüklü hükümlerini gizleyip hakkı haykırmayanlara Allah’ın ve meleklerin lanet edeceği, lanet edebileceklerin yermesi gereği açıklanmaktadır. (Bakara 159)

Bütün Günahlara Tövbe Edilebilir ve Beyaz Sayfa Açılabilir

40.) Kur’ân’da, günahların en büyüklerinden olduklarına işaret edilen Allah’a ortak koşma, insan öldürme, zina, hak gasbı için yalan yere yemin, faiz, ana-babaya isyan ve zulüm dahil olmak üzere bütün günahlara, ne kadar uzun süre yapılmış olursa olsunlar tövbe edilerek aklanılabileceği ve hayata bembeyaz bir sayfa açılabileceği hakikati yer almaktadır. Önemli olan yürekten pişmanlık duyulmuş olması ve kul haklarına ilişkin günahlarda hakların ödenmesi veya helâllik alınmasıdır. (Tahrim 8; Zümer 53; Şura 25)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

NOT!

Okuyucularımızdan Ricamız ve Onayımız

Bu kırk maddelik çalışmamızı isteyenler, diledikleri gibi çoğaltabilir, yayınlayabilir ve kitapçık halinde basabilir.

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar