Yaşam

KUTUPLARDA VE ALPLER’DE BULUNAN BAKTERİLER ATIK SORUNUNU ÇÖZEBİLİR Mİ?

Alpler ve Kuzey Kutbu’nda, düşük sıcaklıklarda plastiği yiyip bitirebilen mikroplar bulundu. Bu, çöplüklerde biriken ve okyanusları tıkayan plastik atıkların yok edilmesiyle ilgili büyük bir sorunun çözümü olabilir.

30 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda plastiği parçalayabilen bakteriler daha önce zaten biliniyordu. Ancak bunları endüstride kullanmak için çok fazla enerjiye ihtiyaç var, bu da maliyetli ve atmosfere sera gazı salımına yol açıyor.

Şimdi ise İsviçre Federal Enstitüsü WSL’den bilim adamları, plastiği 15 santigrat derecede parçalayabilen ve geri dönüşüm için devrim niteliğinde bir çözüm olabilecek mikroorganizmaları keşfettiler.

Çalışmalarının sonuçları Frontiers in Microbiology bilimsel dergisinde yayınlandı.

Biyolog Joel Rüthi ve meslektaşları, Grönland, Svalbard takımadaları ve İsviçre Alpler’inde bir yıldır ya yer yüzeyinde ya da toprakta bulunan plastik parçalarını gözlemlediler.

Bilim adamları bir yıl boyunca bu plastikten 19 bakteri ve 15 mantar olmak üzere 34 çeşit mikrop örneği topladılar.

Daha sonra bu mikropları 15 derecede bir laboratuvara yerleştirdiler ve çeşitli plastik türlerini bozup bozamayacaklarını görmek için deney yapmadan önce suşların büyümesine izin verdiler.

Bu deneyde, yüzeyinde 126 günlük büyümeden sonra bile mikropların hiçbiri polietileni etkileyemedi.

Profesör Joel Rüthi, incelenen organizmaların çoğunun mevcut plastik türlerinden en az biri üzerinde bile yok edici bir etkiye sahip olmasına şaşırdığını söyledi.

Bilim adamları ayrıca, polietilen dışında test edilen tüm plastik türlerinde etkili olduğu kanıtlanan en etkili iki mikrop türünü belirlediler. Bu mikroorganizmaların her ikisi de henüz bilimsel olarak tanımlanmamış olan neodevriesia ve lachnellula cinslerinden mantardır.

Çalışmanın araştırmacılarının açıkladığı gibi, mikroplar yapı olarak bazı bitki hücrelerine benzer oldukları için polimerleri parçalayabilirler.

Bilim adamları mikropları yalnızca bir sıcaklıkta test ettiler ve bunları pratikte kullanmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladılar, bu da mikrop çeşitliliğini ve çöpün ayrışması için en iyi sıcaklığı ortaya çıkaracak.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://www.bbc.com/russian/news-65547465

Recent Posts

  • Gündem

ALİ RIZA DEMİRCAN HOCAMIZIN “İSLAM’A GÖRE ÖZEL HAYAT” YAZI DİZİMİZ BAŞLIYOR

ALİ RIZA DEMİRCAN HOCAMIZIN "İSLAM'A GÖRE ÖZEL HAYAT" YAZI DİZİMİZ BAŞLIYOR.. Sevgili yazarımız Mir'at Haberin…

3 saat ago
  • Ekonomi

ASGARİ ÜCRET TİYATROSU HANGİ SENARYOYA GÖRE OYNANACAK?

AYNI KONUDA FARKLI GÖRÜŞ ÖRNEKLERİ Örneklendirmeye en basitinden başlayalım. Spor denince çağrıştırdığımız futbolda verilen  bir…

3 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Engellilere Bakışı

İslam'ın Engellilere Bakışı İslam, insanı Allah’ın en değerli emaneti olarak görür. İnsanı değerli kılan ise…

4 saat ago
  • Gündem

Gazze’nin Geleceği İçin 19 Maddelik Yol Haritası

Gazze’nin Geleceği İçin 19 Maddelik Yol Haritası İstanbul'da Diyanet ve Al Khair Vakfı'nın düzenlediği Gazze'nin…

6 saat ago
  • Gündem

Yapay Zekâ İbadet Edebilir mi?

İbadet… Sadece hareket mi? Hayır. Bir dua, bir secde, bir teslimiyet. Niyetle başlar, ruhla anlam…

7 saat ago
  • Gündem

Merdan Yanardağ’dan Halep Kalesi’ndeki Türk Bayrağına Tepki

Merdan Yanardağ'dan Halep Kalesi'ndeki Türk Bayrağına Tepki Esed rejimine karşı harekat başlatan Suriyeli muhalifler, Halep'in…

8 saat ago