Liseli mucit kazalardaki ölümü azaltacak

Lise öğrencisi Kerem Bayhan, haberlerde gördüğü kazalardan etkilenerek geliştirdiği proje ile TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmada Türkiye ikincisi, dünyada ise dördüncü oldu. Mucit gencin söylediğine göre, bu projeyle kazalardaki tüm ölüm ve yaralanmalar engellenebilir.

Mirat Haber Ajansı

Galatasaray Lisesi’nde okuyan 11. sınıf öğrencisi Kerem Bayhan, önemli bir projeye imza attı. Kerem Bayhan, ‘Kamyonlara Arkadan Çarpan Otomobillerdeki Can Kaybının Azaltılmasını Sağlayacak Elektro-Mekanik Çözüm Önerisi’ adlı projeyi geliştirdi. Bir yakınını benzer kazada kaybeden ve haberlerde izlediği kazalardan etkilenerek çıktığı yolda kamyonlara arkadan çarpan otomobillerdeki can kaybının azaltılmasını sağlayacak güvenlik sistemini geliştiren genç gururlandırdı.

Proje ödülleri topladı

Kerem Bayhan, araçların kaput kısmına uygulanabilecek mekanizma sayesinde kaza şiddetini azaltacak proje ile TÜBİTAK’ın düzenlediği 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldı.

Dünya’da dereceye girdi

Burada Fizik alanında Marmara 1’incisi ve Türkiye 2’ncisi olan Bayhan’ın projesi, dünyanın en büyük üniversite öncesi bilimsel araştırma fuarı olan REGENERON ISEF’te temsil etmek üzere TÜBİTAK tarafından seçildi. Ayrıca proje, 16-21 Mayıs arasında düzenlenen yarışmada ‘Büyük Ödül Kategorisinde Makine Mühendisliği’ alanında da dünya 4’üncüsü oldu.

Karşılıksız burs kazandı

ISEF’in Özel Ödül Organizasyonlarından olan 1884 yılında Thomas Edison ve Alexander Graham Bell gibi alanında öncü bilim adamlarınca temelleri atılan mühendislik alanında uluslararası en büyük bilimsel ve teknik kuruluş olan IEEE tarafından dünya 1’incisisi seçilerek IEEE Foundation Presidents’ Scholarship Award’a layık görülen proje sayesinde Kerem Bayhan, 4 yıl boyunca karşılıksız burs almaya hak kazandı.

Projesi için simülasyon ve deneylerinin başarılı olduğunu aktaran Kerem Bayhan, “Geçen sene TÜBİTAK Liseler Arası Proje Yarışmasına katıldım. Fizik alanında Marmara Bölge 1’incisi ve Türkiye 2’ncisi oldum. Bunun üzerine TÜBİTAK tarafından Amerika’ya gönderilecek 13 kişilik bir takımın içerisine davet edildim. Amerika’da Makine Mühendisliği alanında dünya 4’üncüsü oldum, ayrıca Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü tarafından da dünya 1’incisi seçilerek özel ödül bursu kazandım.” diye konuştu.  

“Sistem takılan araçlarda yolcu kabininde herhangi bir hasara rastlanılmadı”
Bayhan, “Kamyonlara arkadan çarpan otomobillerdeki can kaybını azaltmaya yönelik bir elektromekanik sistem geliştirdim. Ayrıca bu sistemin simülasyonlarını ve gerçek deneylerini yaparak sistemin düzgün çalışıp, çalışmadığını test ettim. Ve final prototipi ürettim. Canlı deneylerde kontrol grubu araçların, gerçek hayattakiler ile birebir sonuçlar aldığını gözlemledim. Ve sistem takılan araçlarda da yolcu kabininde herhangi bir hasara rastlanılmadı, tam bir koruma gerçekleşti” dedi.

“Gördüğüm kazalardan etkilendim”
Kamyonlara arkadan çarpma kazalarında oluşan can kayıplarının kendini oldukça etkilediğini aktaran Bayhan, şöyle devam etti:  Haberlerde gördüğüm kamyonlara arkadan çarpma kazaları beni oldukça etkiledi ve bununla ilgili nasıl bir güvenlik sistemi geliştirebilirim diye düşünürken, bu proje aklıma geldi. 

“Akrabalarımdan biri de bu tip bir kaza da hayatını kaybetti, bunun üzerine böyle bir şey geliştirmek istedim, bu da beni etkileyen faktörlerden birisi. 2018’in ortalarına doğru proje fikri aklıma geldi. Daha sonrasında TÜBİTAK’ın yarışmalarına baktım, nasıl bir konsept var ve nasıl şeyler gerekiyor diye. Buna yönelik çalışmalar yürüttüm, belli prototipler hazırladım.”

“İlk bir ön elemeden geçtik, daha sonrasında Marmara Bölge Sergisi’ne davet edildim. Yeni animasyonlar, simülasyonlar yaptım. Türkiye finalinde projem son haline iyice yaklaştı, bu Amerika sürecinde de Sakarya sanayisinde çalışarak projemi son haline getirdim” Yapılan araştırmalarda Amerika’da sadece bu tip kazalarda 30 yılda 120 bin kişiye yakın insanın vefat ettiğini ifade eden Kerem Bayhan, şu ifadeleri kullandı:  Yapılan çalışmalara göre, sadece Amerika’da bu kaza tipinden ötürü 30 yılda 120 bin kişiye yakın insan vefat etmiş.  “Eğer böyle bir proje uygulamaya geçirilirse çok ekonomik ve uygulanabilir bir şekilde aracın üretim bandında büyük değişiklikler yapılmadan efektif sonuçlar elde edilebilir.”

“Tüm ölüm ile yaralanmaları önleyebileceğini ön görüyorum”
“İnsanlar ölmesin diye bu projeyi geliştirdim. Yaptığım simülasyon ve deneyimlere dayanarak, projemin efektif bir şekilde çalıştığını ve tüm ölüm ile yaralanmaları önleyebileceğini ön görüyorum”

“Tüm arabalarda uygulandığını görmek istiyorum. Çünkü trafik kazalarında ölüm yaşanması çok üzücü bir durum. Bunun gerçek hayatta kullanıldığını görürsem çok mutlu olacağım, insanların ölmediğini görürsem. Çeşitli üreticiler ile görüşmeye çalışıyorum projemin uygulanması için. 

“Pandemiden önce mühendislik alanında projeler geliştirmek istiyordum ama bu dönemde fikirlerim oldukça değişti. Artık tıp makineleri üzerine odaklanmak, insan sağlığı üzerine çalışmak ve öyle teknolojiler geliştirmek istiyorum. Proje sürecinde benden desteklerini esirgemeyen TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a, BİDEB Başkanı Sayın Ömer Faruk Ursavaş’a ve Uzman Yrd. Taha Yasin Ataklı’ya teşekkür ederim”

Recent Posts

  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

2 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

2 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

4 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

4 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

4 saat ago
  • Gündem

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…

5 saat ago