islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5130
EURO
36,4631
ALTIN
2.955,44
BIST
9.112,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

LOS MANANTİALES

Los Manantiales tasarımıyla, Felix Candela’nın deneysel form bulgusu, verimli, zarif ve kalıcı bir yapısal sanat eseri ortaya çıkarmıştır.

LOS MANANTİALES

Mimar: Felix Candela

Yer: Mexico

Yapım Yılı: 1958

Los Manantiales tasarımıyla, Felix Candela’nın deneysel form bulgusu, verimli, zarif ve kalıcı bir yapısal sanat eseri ortaya çıkarmıştır. Kesişen dört köprüden oluşan çarpıcı derecede ince çatı yüzeyi, dramatik bir yemek alanı yaratır. Candela, bu kabuk bina tasarımı ile uluslararası bir üne kavuşmuştur.

Candela’nın ince kabuklu yapılara olan hayranlığı, La Escuela de Arquitectura de Madrid’deki çalışmaları sırasında arttı. Akademik kariyeri İspanya İç Savaşı patlak verdiğinde kesintiye uğradı, ancak binaları askeri kullanım için restore etme deneyimleri ona inşaat tekniklerine ilk elden deneyimlemesini sağladı. Candela’nın sonraki pratiği, teorik çalışmaları inşaat süreçlerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesiyle birleştirdi.

Savaş sırasında Candela hapse atıldı, ancak sürgün olarak Meksika’ya göç etme fırsatı verildi. Orada beton, kendi siyasi çalkantılarını yeni atlatmış bir halk için modernleşmeyi, verimliliği ve geçmişten bir kopuşu temsil eden, giderek daha popüler hale gelen bir yapı malzemesiydi.

Üst Kabuk

Candela, tam ölçekli deneyler olarak ince kabuk yapıları oluşturmaya başladı. Bazı silindirik formlar inşa etmesine rağmen, Candela yoğun bir şekilde hiperbolik paraboloidler veya hiperlerle çalışıyordu. Karmaşık matematiğe güvenme eğiliminden kaçınan Candela, basit denklemlerle belirlenebilecek formlar geliştirdi. Dört düz kenar hypar’ın birleştirilmesiyle oluşturulan “şemsiye” adı verilen bir form, pazarlar ve depolar gibi geniş alanları kaplamanın etkili bir yoluydu. Kozmik Işınlar Pavilyonu tasarımında, sertlik eklemek ve malzeme kalınlığını en aza indirmek için hiperleri kullandı ve uluslararası beğeni topladı.

Kozmik Işın Pavilyonu

Los Manantiales’ in ikonik formu, devam eden geometrik araştırmalarla elde edildi. Kasaba halkı tarafından “La Flor” (Çiçek) olarak adlandırılan, kesintisiz bir iç mekan, tekil bir heykelsi yüzeyle çevrilidir. Işık, her bir kasayı dolduran cam açıklıklardan geçerek çatı formunu vurgular.

Çatı, merkez noktada kesişen ve sekiz taraflı tonozla sonuçlanan dört kavisli kenarlı hypar eyerden oluşan dairesel bir dizidir. Plan, maksimum 139 fit çapında radyal olarak simetriktir.

Hipar yüzeyini oluşturan düz hatlı jeneratörün ardından kalıp olarak dar levhalar kullanıldı. İşçiler tarafından her seferinde bir kova uygulanan betonun altında çelik takviye ve bir çimento harcı tabakası (düz bir iç yüzey oluşturmak için) bulunur.

Yapım Aşaması

Los Manantiales bugün hala bir restoran olarak işletilmektedir, ancak inşaat sırasında mevcut olan pitoresk ortam değişmiştir. Kırmızı bir su yalıtım tabakasının uygulanması ve desteklerdeki modifikasyonlar gibi parça parça modifikasyonlar, başlangıçta mevcut olan formun netliğini köreltmiştir. Buna rağmen, kabuk yapısal olarak hala sağlamdır.

Çatı Planı
Kesit Görünüş

KAYNAKLAR:

1. https://www.archdaily.com/496202/ad-classics-los-manantiales-felix-candela

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.