Lübnan Parlamentosu, cinsel tacizi suç sayan ve en aleni faillerin dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası ödemesini gerektiren dönüm noktası niteliğindeki bir yasayı onayladı. Failleri cezalandırmanın yanı sıra, kanun hem mağdurlara hem de sanık aleyhinde tanıklık eden kişilere koruma sağlıyor. Ayrıca, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı’nda mağdurlara destek ve rehabilitasyon sunmak, cinsel taciz konusunda farkındalık yaratmakla görevli özel bir fon oluşturuldu ve mağdurlara tazminat talep etme hakkını sağladı.
Kanunlar, geniş kapsamı ve cinsel tacizin geniş tanımı nedeniyle bölgedeki türünün en iyilerinden biri olarak tanımlanıyor. “Mağdurun istemediği, cinsel çağrışımla bedeni, mahremiyeti veya duyguları ihlal eden, tekrarlayan her türlü davranış” olarak tanımlanır. Tacizin “sözler, eylemler, sinyaller veya cinsel veya pornografik ipuçları yoluyla” meydana gelebileceğini tanımlar ve ayrıca elektronik yollarla tacizi de içerir. Bir failin cinsel kazanç elde etmek için güç veya baskı kullanması durumunda, tacizin mahkemeye gitmesi için tekrarlanmasına gerek yoktur.
Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki cinsiyet eşitliği ve kadınları güçlendirme ofisi UN Women Lebanon, Lübnan’da cinsel taciz ve taciz faillerini cezalandıran ilk yasa olduğunu söyledi. Eşitliğin önündeki bariz engeller, kadınların milliyetlerini başkalarına aktarmalarının engellenmesi de dahil olmak üzere Lübnan’da hâlâ varlığını sürdürüyor. Evlilik içi tecavüz de yasal olmaya devam ederken, yüzbinlerce çoğunlukla Lübnanlı olmayan kadın ev işçisi, açık bir şekilde iş kanunu kapsamında en temel korumalardan dışlanıyor. Yeni cinsel taciz yasasına göre, en düşük cezalar bir ay ile bir yıl arasında değişiyor ve asgari ücretin üç ila 10 katı para cezası, şu anda 450 dolar civarında ceza geliyor. Fail iktidar konumunu kullanırsa, fail ile mağdur arasında “bağımlılık ilişkisi” veya işveren ilişkisi varsa, bir meslektaş üzerinden veya taciz çeşitli devlet kurumlarında, üniversitelerde, okullarda veya ulaşım hizmetlerinde meydana gelirse ceza altı aydan iki yıla kadar hapis ve asgari ücretin 10 ila 20 katı arasında para cezası artmakta. İki ila dört yıl arasında hapis cezası ve asgari ücretin 30 ila 50 katı para cezası gibi en ağır cezalar, mağdur fiziksel olarak engelli ise veya başka bir şekilde yapamazsa, mağdur üzerinde “maddi veya manevi” gücü olan failler için ayrılmıştır. taciz iki veya daha fazla kişi tarafından işlenirse ve failler cinsel iltimas almak için ciddi maddi, manevi veya zihinsel baskı uygularsa kendilerini savunmak. Lübnan Parlamentosu da Pazartesi günü, 2014 aile içi şiddet yasasında yapılan değişiklikleri onaylayarak kapsamını evlilik sırasında işlenmesi gerekmeyen ancak buna bağlı şiddeti de içerecek şekilde genişletti. Kanun ayrıca, aile içi şiddet nedeniyle eşinden ayrılan kadınların 13 yaş ve altındaki çocuklarının velayetini alabilmeleri için değiştirildi. Bununla birlikte, aile içi şiddet uygulayanlar için danışmanlık ve rehabilitasyonun zorunlu kılınması da dahil olmak üzere, daha radikal bazı değişiklikler kabul edilmedi.
Lübnan Cumhuriyeti, Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Başkenti Beyrut’tur. Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, İsrail ve Suriye ile kara sınırı mevcuttur. Ülke nüfusu yaklaşık 7 milyondur. Ülke nüfusunun %54 Müslümandır. Kişi başına düşen milli gelir 8.269,79 dolardır. Ülke parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Fransa sömürgesi olan Lübnan 1941’de bağımsızlığını elde etmiştir.