islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Lübnan, ekonomik krize rağmen ilk elektrikli arabayı piyasaya sürdü

Lübnan, ekonomik krize rağmen ilk elektrikli arabayı piyasaya sürdü

Lübnan, ekonomik krize rağmen ilk elektrikli arabayı piyasaya sürdü

Lübnan yapımı bir elektrikli otomobil görücüye çıktı. Sık sık elektrik kesintileriyle ağır bir ekonomik krizin ortasında mücadele etmesine rağmen, ülke ilk kez bir otomobil üretti.

Mirat Haber Ajansı

Lübnan yapımı bir elektrikli otomobil görücüye çıktı. Sık sık elektrik kesintileriyle ağır bir ekonomik krizin ortasında mücadele etmesine rağmen, ülke ilk kez bir otomobil üretti. Kudüs’ün Arapça isminin kullanıldığı “Quds Rise” adlı kırmızı spor araba Lübnan doğumlu Filistinli işadamı Cihad Mohammad’in projesidir. Mohammad, prototipin baştan sona Lübnan’da inşa edildiğini söyledi. Önde, İslam’ın üçüncü en kutsal yeri olan Kudüs El Aksa Camii kompleksi olan Kubbet-üs-Sahra’nın altın logosuyla süslenmiş. Araba 30.000 dolara mal olacak. Lübnan merkezli EV Electra firmasının direktörü Mohammad, 10.000’e kadar aracın üretiminin bu yıl Lübnan’da başlayacağını ve arabaların bir yıl içinde piyasaya çıkacağını söyledi.

50 yaşındaki Mohammad, yurtdışında yıllar sonra, 300 personel arasında Lübnanlı ve Filistinli mühendisleri istihdam ederek şirketi dört yıl önce kurduğunu söyledi. Uzun vadeli hedefinin hibrit ve elektrikli otomobiller için uluslararası pazarda rekabet etmenin yanı sıra Lübnan’da satış yapmak olduğunu söylüyor. Ancak Lübnan’ın on yıllardır yaşadığı en kötü ekonomik krizin ortasında mücadele etmesi ve ithal araba satışlarının kısmen sermaye kontrolleri ve karaborsadaki şiddetli devalüasyon nedeniyle rekor düşük seviyelerde seyretmesiyle ortaya çıktı. Bayiler, 2021’in ilk iki ayında sadece 62 yeni otomobil sattı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 97 daha az. 2019’un sonlarından bu yana yaşanan ekonomik kriz, nüfusun yarısından fazlasını yoksulluğa sürükledi. Ancak Mohammad, potansiyel Lübnanlı alıcılara, yeni elektrikli otomobilin yarısını dolar cinsinden ödeme fırsatı sunulacağını, geri kalanı ise karaborsadaki döviz kurundan daha iyi bir döviz kuru üzerinden Lübnan lirası olarak ödenecek ve faizsiz beş yıl içinde ödeneceklerini söyledi. Lübnan ayrıca enerji üretimi için fosil yakıtlara güveniyor ve günlük elektrik kesintilerine uğrayan yaklaşık altı milyonluk bir nüfus için zaten yetersiz. Firma, yeni elektrikli arabalarına güç sağlamak için ülke genelinde jeneratörlere bağlı yaklaşık 100 şarj istasyonu kurmayı planlıyor. Mohammad, bunlar daha sonra güneş ve rüzgar enerjisi üretimiyle desteklenebileceğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.