Lübnan, ekonomik krize rağmen ilk elektrikli arabayı piyasaya sürdü

Lübnan yapımı bir elektrikli otomobil görücüye çıktı. Sık sık elektrik kesintileriyle ağır bir ekonomik krizin ortasında mücadele etmesine rağmen, ülke ilk kez bir otomobil üretti.

Mirat Haber Ajansı

Lübnan yapımı bir elektrikli otomobil görücüye çıktı. Sık sık elektrik kesintileriyle ağır bir ekonomik krizin ortasında mücadele etmesine rağmen, ülke ilk kez bir otomobil üretti. Kudüs’ün Arapça isminin kullanıldığı “Quds Rise” adlı kırmızı spor araba Lübnan doğumlu Filistinli işadamı Cihad Mohammad’in projesidir. Mohammad, prototipin baştan sona Lübnan’da inşa edildiğini söyledi. Önde, İslam’ın üçüncü en kutsal yeri olan Kudüs El Aksa Camii kompleksi olan Kubbet-üs-Sahra’nın altın logosuyla süslenmiş. Araba 30.000 dolara mal olacak. Lübnan merkezli EV Electra firmasının direktörü Mohammad, 10.000’e kadar aracın üretiminin bu yıl Lübnan’da başlayacağını ve arabaların bir yıl içinde piyasaya çıkacağını söyledi.

50 yaşındaki Mohammad, yurtdışında yıllar sonra, 300 personel arasında Lübnanlı ve Filistinli mühendisleri istihdam ederek şirketi dört yıl önce kurduğunu söyledi. Uzun vadeli hedefinin hibrit ve elektrikli otomobiller için uluslararası pazarda rekabet etmenin yanı sıra Lübnan’da satış yapmak olduğunu söylüyor. Ancak Lübnan’ın on yıllardır yaşadığı en kötü ekonomik krizin ortasında mücadele etmesi ve ithal araba satışlarının kısmen sermaye kontrolleri ve karaborsadaki şiddetli devalüasyon nedeniyle rekor düşük seviyelerde seyretmesiyle ortaya çıktı. Bayiler, 2021’in ilk iki ayında sadece 62 yeni otomobil sattı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 97 daha az. 2019’un sonlarından bu yana yaşanan ekonomik kriz, nüfusun yarısından fazlasını yoksulluğa sürükledi. Ancak Mohammad, potansiyel Lübnanlı alıcılara, yeni elektrikli otomobilin yarısını dolar cinsinden ödeme fırsatı sunulacağını, geri kalanı ise karaborsadaki döviz kurundan daha iyi bir döviz kuru üzerinden Lübnan lirası olarak ödenecek ve faizsiz beş yıl içinde ödeneceklerini söyledi. Lübnan ayrıca enerji üretimi için fosil yakıtlara güveniyor ve günlük elektrik kesintilerine uğrayan yaklaşık altı milyonluk bir nüfus için zaten yetersiz. Firma, yeni elektrikli arabalarına güç sağlamak için ülke genelinde jeneratörlere bağlı yaklaşık 100 şarj istasyonu kurmayı planlıyor. Mohammad, bunlar daha sonra güneş ve rüzgar enerjisi üretimiyle desteklenebileceğini söyledi.

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

51 dakika ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

2 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

5 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

6 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

7 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

8 saat ago