Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri, yaptığı açıklamada, İran’ın paramiliter gücü ve tamamen kontrolünde olan Hizbullah’ın Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleriyle olan sürtüşmeden sorumlu olduğunu söyledi.
Hariri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu konudaki sorumluluk her şeyden önce Hizbullah’a ve Hizbullah’ın Araplara ve Körfez Arap ülkelerine yönelik açık düşmanlığına aittir” dedi.
Açıklamayı, Suudi Arabistan’ın Lübnan’Da bulunan büyükelçisini istişare için geri çağırması ve Riyad’daki Lübnan elçisine Cuma günü 48 saat içinde ayrılmasını emrettikten sonra yayınladı. Suudi Arabistan ayrıca Lübnan ürünlerini Krallık’tan yasakladı.
Riyad’ın eylemleri, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Yemen’deki Suudi liderliğindeki askeri müdahale hakkında yaptığı yorumlara yanıt olarak geldi. Suudi yayın şirketi MBC’nin eski bir haber spikeri olan Kordahi, Yemen’deki Husi milislerinin kendilerini yalnızca saldırganlığa karşı savunduklarını söyledi.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer bazı Arap devletleri, Husiler tarafından devrilen Yemen’in meşru hükümetinin yeniden kurulmasına yardımcı olmak için 2015 yılında bir koalisyon kurdu. O zamandan beri İran destekli milisler, Suudi Arabistan’daki sivil hedeflere balistik füzeler, roketler ve patlayıcı yüklü insansız hava araçları fırlatıyordu.
Anlaşmazlık, Beyrut limanındaki patlama soruşturması etrafındaki bir tartışma yüzünden zaten siyasi felç olan Başbakan Najib Mikati’nin kabinesine yönelik en son meydan okuma.
Anlaşmazlığın Bahreyn ile daha fazla Körfez ülkesine yayılma riski de var, Lübnan büyükelçisinden Suudi kararından kısa bir süre sonra ülkeyi terk etmesini istiyor.
Mikati, Cuma akşamı Kordahi ile yaptığı telefon görüşmesinde, ondan ulusal çıkarları birinci sıraya koymasını ve “Lübnan ile Arap ilişkilerini düzeltmek için doğru kararı almasını” istedi.
Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklar Reuters’e Suudi tırmanışının Kordahi üzerinde daha fazla sonuçları önlemek için istifa etmesi yönünde baskı oluşturduğunu söyledi.
Mikati daha önce hükümetinin Suudi Arabistan ile iyi ilişkilere olan bağlılığını yineledi ve Arap ortaklara son krizi geride bırakmaları çağrısında bulundu, ancak krizi düzeltmek için somut adımlar atmaktan vazgeçti.
Açıklamada, “Ayrıca kardeş Arap liderlere, Arap birliğini korumak için bu krizin üstesinden gelmek için çalışmaya ve yardım etmeye çağırıyoruz” denildi.
Kordahi, gösterinin göreve gelmesinden yaklaşık bir ay önce kaydedildiğini ve olay nedeniyle istifa etmeyeceğini ve Hizbullah’tan övgüler aldığını söyledi.
Mikati, İran destekli Şii grup Hizbullah’ın Beyrut’ta sahip olduğu etki nedeniyle yıllardır gergin olan Körfez Arap ülkeleriyle bağlarını iyileştirmeyi umuyor.
SPA tarafından yapılan bir Riyad bildirisinde, “Terörist Hizbullah’ın Lübnan devletinin karar alma mekanizması üzerindeki kontrolü, Lübnan’ı Lübnan ve halkının iyiliğini istemeyen ülkeler için projelerin uygulanması için bir arena haline getirdi” dedi.
Nisan ayında Suudi Arabistan, uyuşturucu kaçakçılığındaki artışı suçlayarak Lübnan’dan tüm meyve ve sebze ithalatını yasakladı.
Yasak, modern zamanların en derin mali krizlerinden birinin sancılarını yaşayan Lübnan’ın ekonomik sıkıntılarına bir yenisini ekledi.