islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Lübnan Liman Yetkililerini Ev Hapsine Aldı

Lübnan Liman Yetkililerini Ev Hapsine Aldı
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Lübnan hükümeti, geçtiğimiz hafta Salı günü şehri felç eden en az yüzlerce ölüm ve binlerce yaralanmaya neden olan büyük patlamalarla ilgili soruşturmanın rahat yapılabilmesi ve yetkililerin ülkeden çıkmaması için ev hapsine alınmaları emrini verdi. Basında çıkan haberlere göre hükümet, Beyrut limanında kimyasalların depolanmasında görev alan yetkililerin ev hapsine almasını ordudan talep etti. Salı günü yerel saatle tam 18:00’de meydana gelen iki patlama şimdiye kadar en az 137 kişinin canını aldı ancak yüzlerce kişi hala kayıp. Binlerce hafif ve ağır yaralı var. Cumhurbaşkanı Mişel Aun’a göre, patlamaların nedeni altı yıldır Beyrut limanında güvenli olmayan bir şekilde depolanmış 2.750 ton amonyum nitrat.

Patlayıcı madde yasal belgeler ve Lübnanlı yetkililere dayanarak 2013 yılında Moldova bandıralı kargo gemisi MV Rhosus tarafından Beyrut’a bırakıldı. Liman yetkililerinin gemiyle ilgili teknik sorunlar bulması ve şilebi denize açılmaya elverişsiz bulması üzerine geminin Beyrut’tan ayrılması engellendi. Amonyum nitrat maddesinin patlayıcı özellikleri, gemide kalmasının riski nedeniyle gemiden boşaltıldı. Beyrut Gümrük Genel Müdürü Badri Dahir, daha sonra Lübnan’ın amonyum nitratın 2017’de yeniden ihraç edilmesi veya satılması için acil konularla ilgili bir mektubunda talepte bulundu, ancak bu istek o zamanki hükümet tarafından dikkate alınmadı. Müdür, malzemeler liman çalışanlarının güvenliğini etkilemesinden dolayı bu yerde depolanmaya devam ederse çıkabilecek tehlikeler konusunda uyardı. 2017 mektubu benzer taleplerin 2014, 2015 ve 2016 yıllarında da yapıldığını belirtilerek bu tehlikeli maddenin limanda tutulmaması çağrısını yaptı. Patlamaların ardından mevcut Lübnan Başbakanı Hasan Diab kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.