Lübnan’da öğrenciler, üniversitelerde öğrenim ücreti zamlarına karşı şiddetli protestolar sırasında çevik kuvvet polisi ile çatıştı. Beyrut Amerikan Üniversitesi’nin (AUB) ana kapısına yaklaşmaya çalışan öğrencileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Öğrenciler yolu kapatan çevik kuvvet polisine su şişeleri ve diğer nesneleri fırlatarak karşılık verdi. Protesto, sosyal medyada “öğrenci öfke günü” olarak adlandırıldı. Göstericiler hükümet karşıtı sloganlar attılar ve uygun fiyatlı eğitim talep ettiler. Daha sonra öğrenciler, güvenlik güçleri geri itene kadar bankaları tahrip etti. Ayrıca polisin erişimini engellemek için çöp tenekeleri yaktılar. En iyi üniversitelerin 19 Aralık 2020’de Beyrut’un Hamra semtinde harç fiyatlarında yeni dolar kurunu benimseme kararına öfke hakim. Öğrencilerin taleplerine desteklerini göstermek isteyen yetişkin protestocular da öğrencilere katıldı. Bazıları üniversite başkanlarını “hırsız” olarak tanımlayarak onları hükümetin “halka karşı suç ortağı” olmakla suçlarken, diğerleri şikayetlerini “talep değil hak” olarak nitelendirdi. Beyrut Amerikan Üniversitesi’nin (AUB) şehrin Hamra bölgesindeki girişine yakın bir yerde, güvenlik güçleri ana kapıya yaklaşmaya çalışan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.
Karar, kamu tarafından finanse edilen üniversiteler kırılma noktasında kalırken, diğer üniversitelerin de öğrenim ücretlerini artırabileceğine dair korkulara yol açarak, öğrencilerin özel kurumlardan potansiyel bir çıkışına yol açtı. AUB ve diğer bir üst düzey özel kurum olan Lübnan Amerikan Üniversitesi (LAU), öğrenim ücretini dolara 3,900 Lübnan lirası döviz kuru üzerinden fiyatlandırmaya karar verdi. Mevcut harcı hala resmi olarak Lübnan’ın 23 yaşındaki resmi dolar başına 1.500 pound oranına sabitlenmişti. Lübnan Lirası, 1975-1990 iç savaşından bu yana en kötü ekonomik krize batmış olan ülkede, geçtiğimiz yıl içinde değerinin yüzde 80’ine kadar değer kaybetti. Cumartesi günü dolar en az 8.200 liradan satılıyordu. Fiyatlar ülke çapında yükselirken üniversiteler fiili devalüasyona uyum sağlamakta zorlandı. Ticari bankalar, tasarruflarının çoğunu mahrum bırakan hamlelerle dolar işlemlerini durdurdu ve Lübnan lirasının banka hesabından çekilmesini kısıtladı. Birleşmiş Milletler’e göre, Lübnan nüfusunun yarısından fazlası şu anda yoksulluk içinde yaşıyor. Ülkenin derin mali krizi, COVID salgını ve Ağustos ayındaki büyük Beyrut liman patlamasının ardından şiddetlendi.
Lübnan Cumhuriyeti, Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Başkenti Beyrut’tur. Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, İsrail ve Suriye ile kara sınırı mevcuttur. Ülke nüfusu yaklaşık 7 milyondur. Ülke nüfusunun %54 Müslümandır. Kişi başına düşen milli gelir 8.269,79 dolardır. Ülke parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Fransa sömürgesi olan Lübnan 1941’de bağımsızlığını elde etmiştir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…