Lübnan’daki protestocular, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bir hükümet binasını kundakladı. 30 yaşındaki Omar Taybah, kuzeydeki Trablus kentinde düzenlenen protestolar sırasında gerçek mühimmatla sırtından vuruldu. Yerel basında çıkan haberlere göre, vefat etti. Güvenlik güçleri, Taybah’ın bir hükümet binasına saldırmaya çalışan protestocuları dağıtmak için canlı mermilerle ateşlendiğinde vurulduğunu açıkladı. Yüzlerce matem tutan, şehrin ana meydanına geri dönmeden önce, cenaze için Trablus’ta yürüdü. Aynı gece göstericiler bir belediye binasını hedef alarak gece yarısından hemen önce ateşe verdiler. Sosyal medyada, binanın alevler içinde kaldığını ve pencerelerden gri dumanların yükseldiğini gösteren videolar dolaşıyor. Protestocular ayrıca göz yaşartıcı gazla karşılık veren güvenlik güçlerine molotof kokteyli fırlattı. Bazı göstericiler, milletvekili Faysal Karami ve eski Başbakan Najib Mikati de dahil olmak üzere önde gelen Trablus siyasetçilerinin evlerinin önünde toplandı. Mikati daha sonra medyaya yaptığı açıklamada kendisini şiddetli protestolardan korumak için silah taşımaya başlayacağını açıkladı.
Lübnan İçişleri Bakanı Mohamed Fehmi, ülkenin güvenlik teşkilatlarının geçen hafta kuzeydeki Trablus kentinde protestocularla başa çıkmada hata yapmadığını açıkladı. Lübnanlı bakan, huzursuzluğun devletin prestijini baltalamayı amaçladığını söyleyerek, şu anda yargının olayları soruşturmakta olduğunu vurguladı. Fehmi, protestocuların Trablus Tugaylarına saldırmaya çalıştığını ancak ordu ve güvenlik güçlerinin binayı savunduğunu açıkladı. Ona göre göstericiler ilk sefer başarısız olunca gidip belediye binasına saldırmaya çalıştılar. Ordu ve polisin görevlerini yerine getirmekte başarısız olmadığını da sözlerine ekledi.
Protestocular, zaten korkunç olan ekonomik durumu daha da kötüleştiren ve birçok kişinin çalışmasını engelleyen 24 saatlik ulusal tecrit nedeniyle de sokaklara döndüler. Önceki üç kilitlenmede hükümet, kısıtlamalar nedeniyle çalışamayanlara mali yardım sağlamıştı. Bununla birlikte, hükümet, henüz mevcut gece gündüz sokağa çıkma yasağı kapsamında savunmasız insanlara mali olarak yardım etme planlarını açıklamadı. Kilitleme kuralları uyarınca, mağazalar ve restoranlar kapatıldı ve market alışverişi, genellikle yoksul bölgelerde bulunmayan eve teslimatlarla sınırlandırıldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) araştırmacısı Aya Majzoub, Taybah’ın ölümüyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu. Hükümetin Trablus halkının ihtiyaçlarını tamamen ihmal ettiğini ve daha iyi bir yaşam talep etmeye cesaret ettiklerinde onları susturmak için kaba kuvvet kullandığını ifade etti. Taybah’ın ölümü, Uluslararası Af Örgütü’nün Lübnan güvenliğini protestoculara karşı aşırı ve yasadışı güç kullanmaları nedeniyle kınamasından yalnızca günler sonra gerçekleşti. Soruşturmada, göz yaşartıcı gaz kapsülleri, biber spreylerinden el bombası fırlatıcılarına, plastik mermilere ve zırhlı araçlara kadar uzanan Fransız silahları ve mühimmatının, 2019’dan beri kitlesel protestoları bastırmak ve protestocuları vurmak için konuşlandırılmış birlikleri nakletmek için kullanıldığını açıkladı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…