islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Maldivler Hindistan’dan kurtulur mu?

Maldivler Hindistan’dan kurtulur mu?

Okyanusun küçük ama stratejik Müslüman ülkesi İngilizler, Amerika, Hindistan ve Çin arasında yaşam mücadelesi verirken ona sahip çıkacak Müslüman güç yok

Maldivler, Hint Okyasu’nda 800 km boyunca uzanan 1,000 adacık ve mercan adasından oluşan en yakın sulardan binlerce kilometre ötede yarım milyon nüfuslu bir ülke.

Başkenti 65 bin kişilik tıka basa dolu bir mahalle-ada Male olan Maldivler, eski bir Müslüman halk. Kendine has özel alfabesi var. Dili Sanskritçeye yakın. 11. yüzyılda Müslüman olmuş, Mevlüt geleneği olan Sünni Müslümanlar. İbni Batuta uzun süre kaldığı Maldivleri anlata anlata bitirememiş. 

Maldivler Cennet gibi plajlarıyla bir turizm ekonomisi. Ülkenin ortalama rakımı 1.5 metre. Maldivlerin en yüksek dağı 5 metre boyunda. Dolayısıyla Küresel Isınma ve suların yükselmesi Maldivlerin batması anlamına geliyor. Şimdiden kara kara düşünüyorlar.

Dünya petrol ve doğal gazının 40%’ının yolunun üzerinde bulunduğundan stratejik önemi var. Hindistan da Çin de şimdilerde Amerika’da bunun farkına varmış.

İngilizlerin sömürgesiyken 1965te bağımsız olmasından bu yana Hintlilerin baskısı var. Hindistan nüfusu Maldivlerin 2500 katı. Buna karşı denge oluşturması için şimdilerde Çin’i bir denge unsuru olarak görüyor.

Bundan 32 yıl önce Kasım 1988 Hint tahakkümüne karşı bir darbe yapılmaya çalışılırken Hint komandoları, Kaktüs Operasyonu adı altında cumhurbaşkanı Memun Abdülkayyum’un hükümetini kurtarmış.

Ülkede bir Hint askeri üssü ve helikopterleri var.

Yakın zamanda Hint iktidar partisi BJP’nin Maldivleri işgal söylemi Müslüman Halkta Hindu egemenliğine karşı nefret oluşturmuş. Geçtiğimiz haftalarda #IndiaOut hashtag’i,  Yurtsever Gençler Hareketi’nin gösterileri, Hint yanlısı Ibrahim Mohamed Salih hükümetinin, 41 kişiyi tutuklamasına neden oldu.

Önceki cumhurbaşkanı Abdulla Yameen Addul Gayoom Çin’e yaklaşmaya çalışırken Yeni Delhi etkisiyle seçimi kaybetti, hapse atıldı.

Çin yanlısı bir eski cumhurbaşkanı ve şu anki Meclis başkanı Mohamed Naşit ise Hindistan ordusunu davet etmekte. Tepkiler büyüyünce Hindistan gece görüşü olmayan bir keşif uçağı hediye etti. Bu arada Amerika da küçük ülkede elçilik açıyor. Kısaca okyanusun minik Müslüman ülkesi şimdiden Hindistan’ın epey canını sıkmış görünüyor. Ne yazık ki Amerika, Hint ve Çin arasında ona sahip çıkacak Müslüman bir güç ufukta görünmemekte.

Cemil Ufuk BAKIRÇAY

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.