islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4915
EURO
36,2365
ALTIN
2.952,64
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Malezya, mahkeme kararına rağmen bin Arakanlıyı ölüme geri gönderdi

Malezya, mahkeme kararına rağmen bin Arakanlıyı ölüme geri gönderdi
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Malezya, Mahathir Muhammed döneminde dünyanın en şefkatli ve yardımsever ülkelerinden biriyken, yeni dikta rejiminde en acımasız ülkelerden birine dönüştü. Ordunun yönettiği Myanmar’a geri gönderilmeleri durumunda grubun öldürülme riski altında olabileceğine dair endişeler nedeniyle geri yollamayı geçici olarak durduran mahkeme emrine rağmen 1.086 Myanmarlı Rohingya Müslümanını sınır dışı etti. Malezya göç departmanı genel müdürü Kairul Dzaimee Daud Salı günü grubun gönüllü olarak geri dönmeyi kabul ettiğini ve Myanmar donanmasına ait üç gemiyle geri gönderildiklerini söyledi. Hareket, Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi’nin Çarşamba günü saat 10:00’a kadar yaklaşık 1.200 kişinin görevden alınmasını yasaklayan geçici bir izin vermesinden saatler sonra geldi. Karar, Uluslararası Af Örgütü ve Sığınma Erişiminden gelen adli inceleme talebine yanıt olarak verildi. Gruplar, yollanan insanların hayatlarının risk altında olacağını ve bir düzineden fazlasının Malezya’da en az bir ebeveyni olan çocuklar olduğunu söylediler. Daud, geri gönderilenlerin geçen yıl gözaltına alınanlar olduğunu söyledi. Açıklamada mahkeme kararına değinilmedi veya neden 1.200 yerine 1.086 kişinin sınır dışı edildiğini açıklamadı. Malezya’da baskıcı rejimden kaçan yüz bin kadar Arakanlı var. Malezya hükümeti başbakanı Muhyiddin, kralın da desteğiyle kısa süre önce Korona bahanesiyle meclisi ve demokrasi süreçlerini askıya aldı.

Çocuk iadesi uluslararası sözleşmelere aykırı

Uluslararası Af Örgütü Malezya’nın İcra Direktörü Katrina Jorene Maliamauv daha önce mahkemenin Çarşamba günü itirazını dinleyeceğini söyledi ve Malezya’yı herhangi bir sığınma talebini doğrulamak için BMMYK’ye gruba erişim izni vermeye çağırdı. İki örgüt daha önce grubu, ordunun 1 Şubat’ta iktidarı ele geçirdiği Myanmar’a göndermenin uluslararası geri göndermeme ilkesini ihlal eden acımasız bir eylem olduğunu söyledi. İltica Erişim İcra Direktörü Tham Hui Ying, çocukların iade edilmesinin Malezya’nın Çocuk Hakları Sözleşmesi ve kendi Çocuk Yasası kapsamındaki taahhütlerini ihlal edeceğini söyledi. Myanmar, ordunun ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana demokrasinin yeniden kurulması çağrısında bulunan kitlesel protestolarla sarsıldı. Malezya, ordunun hamlesi konusunda endişelerini dile getiren bölgedeki bir avuç ülke arasındaydı.

Malezya, çoğu kez Malezyalıların yapmak istemediği düşük ücretli işlerde çalışan, hem belgeli hem de belgesiz, bölgenin dört bir yanından milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletler’in mülteci ajansı UNHCR’ye göre yaklaşık 180.000 mülteci ve sığınmacı da var. 102.250 Rohingya da dahil olmak üzere büyük çoğunluğu Myanmar’dan ve anavatanlarındaki çatışmalardan kaçan diğer etnik azınlık gruplarından on binlerce kişi. Ayrıca Malezya, BM Mülteciler Konvansiyonu’nun imzacısı değil. Bu nedenle BM mülteci ajansı, Ağustos 2019’dan beri ülkedeki göçmen gözaltı merkezlerini ziyaret edemedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.