Malezya, yeni “yalan haber” yasasını yürürlüğe koydu

Olağanüstü hal altında olan Malezya, hükümet tarafından    Covid-19 salgınına ilişkin yanlış bilgi yayılmasına karşı ‘yalan haber’ yasasını yürürlükten geçirdi.

Mirat Haber Ajansı

Şu anda olağanüstü hal altında olan ve parlamentoyu askıya alan Malezya, “yalan haberler” ile mücadele için yeni bir yasa çıkardı. Yeni yasa, Güneydoğu Asya ülkesinde ifade özgürlüğü konusunda yeni endişelere yol açıyor. Hükümet, acil durum yetkileri altındaki yasayı, COVID-19 salgınını çevreleyen yanlış bilgilerle mücadele edilmesi için gerekli olduğunu açıkladı. Olağanüstü halin kendisini de kapsayan tedbirler yürürlüğe girdi.

Yalan Haber yasasının cezai yaptırımı

Yasaya göre, “yalan haber” yayınlamaktan suçlu bulunanlar, 24.000 dolara kadar para cezası ve / veya üç yıl hapis cezasıyla ve tekrarlayan suçlular için günlük 243 dolarlık para cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Yasa ayrıca polise sahte haberleri kaldırmak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi veriyor ve iş birliği yapmayı reddedenler için parola ve şifreleme kodları dahil olmak üzere verilere para cezası uygulanmasına izin veriyor.

Malezya’nın ilk yalan haber yasası değil

Benzer bir yasa Nisan 2018’de, dönemin Başbakanı Najib Razak’ın milyarlarca dolarlık 1MDB skandalındaki rolü nedeniyle artan eleştirilerin ortasında seçimlerle karşı karşıya kalırken yürürlüğe girdi. Najib, ertesi ay yapılan anketi kaybetti ve yasa yürürlükten kaldırıldı. Ancak bu seçilmiş hükümet, mağlup partilerden bazı politikacıların Başbakan Muhyiddin Yassin liderliğindeki bir yönetim altında iktidara geri dönmesine izin veren bir iktidarın ele geçirilmesinin ardından bir yıl önce dağıldı. Muhyiddin, parlamentoda sadece göreve gelmesine izin veren ince bir çoğunluk topladı. Ancak, artan koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 1 Ağustos’a kadar acil durum ilan edildiğinde Ocak ayında parlamentoyu askıya aldı. Daha önce geçen Ekim ayında bir acil durum uygulamaya çalışmıştı. Muhyiddin’in muhalifleri, olağanüstü halin iktidarda kalmasının ve parlamentoda yaklaşan güven oyundan kaçmanın tek yolu olduğunu iddia ediyor. İnsan hakları grupları, “yalan haber” yasasının aniden dayatılması karşısında şok olduklarını belirterek, terimin mevzuatta bile açıkça tanımlanmadığını kaydetti. Keyfi tutuklamalar, mahremiyetin kötüye kullanılması, yasadışı gözetleme, düzensiz soruşturmalar ve cezai eylemler yoluyla gerçek taciz olasılıklarını açtığından korkuyorlar. Yasa metin, ses ve videoyu kapsamakta ve Malezya dışından olanlar için Malezyalı olmasalar bile geçerlidir.

Ülkedeki COVID-19 vakaları son haftalarda önemli ölçüde azaldı ve Endonezya, Şubat ayında aşılama kampanyasını başlattı, ancak Muhyiddin’in yakın zamanda olağanüstü hal kapsamında yeni edindiği yetkilerden vazgeçeceğine dair hiçbir işaret yok.

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

5 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

6 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

10 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

10 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

12 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

12 saat ago