Mirat Haber Ajansı
Batı Afrika ülkesi Mali’de büyük kalabalık bir kez daha Mali’nin başkenti Bamako’nun sokaklarına döküldü ve “5 Haziran Hareketine” devam ederek Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Keita’nın istifası için taleplerini yenilediler. Geçen hafta sonunda yeniden toplananlar, ülkenin yeniden dirilen muhalefetinin çağrısına kulak verdiler ve tanınmış bir dini lider olan Mahmud Dicko tarafından desteklendi. Dicko’nun siyasi etkisi, ülkenin kuzey ve orta bölgelerindeki güvenlik durumuyla ilgili huzursuzluklara rağmen artmakta. Binlerce asker ve sivil hayatını kaybetti ve yüz binlerce kişi silahlı milislerin saldırıları nedeniyle evlerinden kaçtı. Saldırıların yoğunluğu ve sayısı 2016’dan bu yana beş kat arttı ve komşu Burkina Faso ve Nijer’e bile yayıldı.
Mali’deki saldırılar, el-Kaide ve DAEŞ’e bağlı gruplar, etnik milisler, devlet, bölgesel ve uluslararası ölçekte güçleri içeriyor. Kuzeydeki Tuareg ayrılıkçılarının 2012 yılında güney merkezli hükümetten kısaca ayrılmasından bu yana güvenlik durumu daha da kötüye gidiyor. Keita ertesi yıl seçildi ve 2018’de ikinci beş yıllık bir dönem kazandı. Ancak protestocuların şikayetleri çatışmanın ötesine geçiyor. Keita karşıtı duyguları, yanan bir ekonomi ve hükümetin yolsuzluğu tarafından körükleniyor.
Keita, montaj eleştirilerine yanıt olarak son günlerde birkaç taviz vermeye zorlandı. Değişiklikler, uzun süren ücret anlaşmazlığı sonrasında devlet öğretmenlerinin maaşlarının artırılmasını içeriyordu. Bakan ayrıca, muhalefet figürlerini de içeren yeni bir birlik hükümeti kurmak da dahil olmak üzere birçok reform yapma sözü vermişti. Ancak rakiplerini yatıştırmaya yönelik çabaları başarısız görünüyor. Protestocular Keita’nın istifasına geldiklerini ve onsuz ayrılmayacaklarını söylediler.
Mali’deki kriz, ülkenin komşularını endişelendiriyor. Daha fazla istikrarsızlığın, Burkina Faso ve Nijer’i krize sokan ve güneydeki ülkelere daha fazla ulaşma tehdidinde bulunan zaten değişken olan durumu daha da alevlendireceğinden korkuyorlar.