Geçen ay, geçiş cumhurbaşkanı ve başbakanı görevden alan Mali’nin ordu komutanı Assimi Goita, dokuz ay içinde ikinci kez iktidarı ele geçirmesi nedeniyle diplomatik bir tepkiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, yeni geçici cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.
Geçen ay, geçiş cumhurbaşkanı ve başbakanı görevden alan Mali’nin ordu komutanı Assimi Goita, dokuz ay içinde ikinci kez iktidarı ele geçirmesi nedeniyle diplomatik bir tepkiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, yeni geçici cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Askeri kıyafet giymiş 37 yaşındaki askeri lider, Pazartesi günü başkent Bamako’da düzenlenen törenle göreve başladı. Tören yoğun güvenlik altında gerçekleşti. Olay yerine ve çevresine özel harekât ekipleri sevk edildi. Olağan devlet başkanların hiçbiri törene katılmadı ve elçi göndermedi. Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Goita, devlet televizyonunda okunan bir kararnameye göre muhalefet lideri ve eski bakan Choguel Maiga’yı geçiş hükümetinin başbakanı olarak atadı.
Mali, Pan-Afrika’da askıya alındı
Goita, sivil geçici Devlet Başkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane’yi, her ikisi de askeri görevli olan savunma ve güvenlik bakanlarının yerini alacak bir kabine değişikliği konusunda kendisine danışmamakla suçladıktan sonra, 24 Mayıs’ta görevden aldı. Eski sömürge gücü Fransa, Mali ordusuyla işbirliğini askıya aldı ve Afrika Birliği, darbenin ardından Mali’nin pan-Afrika yapısından “derhal askıya alındığını” duyurdu. Goita, geçen yıl Eylül ayında kurulan geçiş hükümeti döneminde Mali’nin başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Başlangıçta anayasada Ekim ayına kadar reform yapma ve gelecek yıl Şubat ayında seçimler düzenleme sözü verdi.
Seçimleri, seçilmiş cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı deviren bir darbeden sonra kurulan önceki hükümet tarafından planlandığı gibi yürütme sözü verdi. Keita, algılanan yolsuzluk ve silahlı gruplarla mücadele konusundaki protestoların ardından Ağustos ayında Goita liderliğindeki genç ordu subayları tarafından zorlandı. Mali, Sahel bölgesinin istikrarının anahtarıdır ve Batılı güçler, mümkün olan en kısa sürede sivil yönetime dönüşü görmek istiyor. Fransa ve Mali’nin diğer ortakları, Şubat 2022’de sivil bir yönetimin tekrar iktidara geleceğine dair güvence istiyorlar. En azından Fransa ile uluslararası ortaklıklarını sürdürmek, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan ve güvenlik güçleri kısıtlı kaynaklara sahip Mali için çok önemli. Perşembe günü 11 Tuareg’in kuzeydoğudaki Menaka yakınlarında kimliği henüz belirlenemeyen saldırganlar tarafından öldürüldüğü ülkede şiddet hâlâ çok yaygın. Toplumlar arası ve silahlı şiddet dizisi şimdiye kadar bölgeden yaklaşık bir milyon insanı yerinden etti.