islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Mandela’nın Filistin Konusunda Cenevre’deki Açıklamaları

Mandela’nın Filistin Konusunda Cenevre’deki Açıklamaları
27 Mayıs 2024 16:06
A+
A-

Mandela’nın Filistin Konusunda Cenevre’deki Açıklamaları

Nelson Mandela’nın Torunu Nkosi, Filistin’deki Soykırımın 76 Yıldır Sürdüğünü Söyledi

Mandela’nın Cenevre’deki Açıklamaları

Güney Afrika Ulusal Meclisi Milletvekili Nkosi Zwelivelile Mandela, Cenevre’de katıldığı panelde önemli açıklamalarda bulundu. Mandela, İsrail’in Filistin’deki soykırım, etnik temizlik ve savaş suçlarının 76 yıldır devam ettiğini belirtti. Bu değerlendirmeleri Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptı.

Mandela, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarının 7 Ekim’de başlamadığını vurguladı. Gerçekler konusunda açık olmak gerektiğini ifade eden Mandela, “(Filistin’de) Soykırım, etnik temizlik, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar, 1948 Nekbe’den bu yana 76 yıldır devam ediyor.” dedi.

Filistin’deki Katliamlar ve Saldırılar

Nkosi Mandela, son dönemde İsrail’in 531’den fazla Filistinli köyünü dağıttığını belirtti. “Bu çatışmayı hiçbir zaman 7 Ekim 2023 sonrasına indirgemeyeceğiz.” dedi. “Bu propaganda ve yalanı sürdürmek isteyenler elimizdeki gerçeklerle karşılaşacak.” ifadelerini kullandı.

2006-2023 arasında sadece Gazze’de 20’den fazla katliam yapıldığını söyleyen Mandela, Batı Şeria’da da çok sayıda katliam olduğunu belirtti. İnsanların bu çatışmayı 7 Ekim’de başlamış gibi konuşmasını şiddetle kınadıklarını vurguladı.

Küresel Destek ve Eleştiriler

Mandela, şu anda yönetimde yer alan güçleri “kitlelerin sesi olmamakla” eleştirdi. “Dünya genelindeki tüm büyük şehirlerde Filistin davasını desteklemek için ayaklanan insanları görüyoruz.” dedi. Elektronik İntifada sayesinde sosyal medyanın küresel topluma erişmelerini sağladığını belirtti.

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanından (UAD) İsrail aleyhine açtığı davaya da değindi. Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve hükümetini bu konuda takdir ettiklerini vurguladı. Mandela, bu davanın ülkesi için tarihi bir başarı olduğunu belirtti.

Filistin’in Tanınması ve Çağrılar

Mandela, İspanya ve diğer ülkelerin Filistin’i bir devlet olarak tanıyacaklarını duyurmalarından mutluluk duyduklarını belirtti. “Daha fazla ülkeye de aynı şeyi yapmaları çağrısında bulunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Güney Afrikalı siyasetçi, Cenevre Üniversitesinde katıldığı panelde İsrail’in Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’ndan men edilmesi çağrısında bulundu. Tüm aktivistleri bu çağrıya destek olmaya davet etti.

Uluslararası Adalet Divanı’nın Kararları

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına hükmetti. İsrail’in insani yardımları engellememesi ve BM görevlilerinin Gazze’ye girişine izin vermesi gerektiğine karar verdi.

Filistinliler, İsrail’in 14 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs’ı “Nekbe” (Büyük Felaket) olarak anıyor. Mandela’nın açıklamaları, Filistin davasına olan küresel desteği arttırmayı hedefliyor.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.