Milli Eğitim Şûrası verdiği 7 yıl aranın sonrasında MEB Bakanı Mahmut Özer Başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile toplanan şûrada önümüzdeki dönemde eğitim politikasında gerçekleştirilecek yenilikler 3 gün boyunca masada olacak. Bakanlık yeni yol haritasını çizmek amacıyla birçok kesimin önerisini topladı. Ana konusu temel eğitimde fırsat eşitliği olan toplantıda öğrencileri ve aileleri sevindirecek konu gündeme geldi…
Milli Eğitim Bakanlığının en yüksek danışma kurulu olarak tanımlanan Milli Eğitim Şûrası 20. defa toplandı. Bakanlığın, Türk milli eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini arttırmak ve yeni kararlar almak için bir araya getirdiği şûraya katılan üyeler aracılığıyla yapılan tavsiyeler değerlendirilerek karara bağlanacak. MEB bir araya gelmeden önce birçok kamu kurumu, yerel yönetim, meslek odaları, özel sektör, basın ve yayın kuruluşu, öğrenci ve aile temsilcilerinden konuya yönelik tavsiyeler aldı. Okul öncesi eğitim, mesleki eğitim, dezavantajlı ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile öğretmenlere yönelik çok sayıda konu üç gün boyunca sürecek şûrada konuşulurken, sevindiren bir gelişme yaşandı. Bakanlık eğitimde fırsat eşitliğini artırmak amacıyla ailelerin maddi yükünün azaltılması için özel bir çalışmada bulunacak. Okullarda bundan sonra ücretsiz olması planlanan konuyla ilgili yaşanan önemli gelişmeler şunlar:
Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde fırsat eşitliğini artırmak amacıyla çalışıyor. 20. defa gerçekleştirilen Milli Eğitim Şûrasında ailelerin maddi yükünün azaltılması için çalışma yapılabileceğine karar verildi.
Bakanlık 7 yıl ara verdikten sonra bir araya gelen şûrada farklı kurumların verdiği 32 bin görüş ve öneriyi değerlendirmeye aldı. Gelen görüşlerin en dikkat çekeni tüm devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği ve beslenme desteği oldu. Konuyla ilgili ayrıntılar henüz tam olarak ortaya çıkmazken Milli Eğitim Bakanlığının 3 Aralık’ta bitecek şûra sonrası okullarda ücretsiz öğle yemeği için somut adımlarda bulunması bekleniyor.
Öğrenciler gün içinde beslenme öğünlerini evlerden getirdikleri yemeklerle veya okul kantinlerinden satın aldıkları ürünlerle karşılıyor. Özellikle gelişim çağında olan İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin okul kantinlerinden aldıkları atıştırmalıkları birçok beslenme uzmanı sağlıksız bulurken, Milli Eğitim Şûrasında da gündemde olan okullarda ücretsiz öğle yemeği konusu kritik bir önem taşıyor. Toplantıda bulunan üyelerin kararı ile beraber MEB önümüzdeki dönemde beslenme desteğiyle ilgili çalışmalarda bulunacak.
Bakanlık sadece normal okullar değil mesleki eğitimin genişletilmesi amacıyla da önemli konular üzerinde görüşüyor. Hazırlık sınıfı bulunan Anadolu Teknik programlarındaki derslerin yüzde 30’unun yabancı dil olarak düzenlenmesi, mesleki yabancı dil derslerinin içeriğinin genişletilerek güçlendirilmesi ve işgücü piyasasında öğrencilerin ihtiyaç duyacağı yetkinliklere yönelik kısa süreli meslek ve teknik eğitim programlarının gerçekleştirilmesi amacıyla alan açmaya çalışıyor. Meslek liselerinin araç gereç, bina altyapı eksikliklerinin tespit edilerek bu eksikliklerin ortadan kaldırılması amacıyla kamusal desteğin artırılması da gündemde olan diğer bir konu.
Milli Eğitim Bakanlığının 2021 senesinde aktardığı verilere göre Türkiye’de toplam 67 bin 125 okul mevcut. Bu okulların büyük bir bölümünün devlet okulları oluştururken 4 tane de Açık öğretim okulu eğitim öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Ankara, İzmir, İstanbul gibi nüfusu kalabalık şehirlerde okullaşma oranı fazla iken Bayburt, Tunceli, Ardahan, Gümüşhane, Kilis gibi nüfusun daha az yoğun olduğu illerde birçok okul ve öğrenci bulunuyor. Bakanlık eğitim öğretim planlaması amacıyla bir araya gelen şûrada kırsal bölgedeki öğrencileri de hatırlayarak bu çocukların kültürel gelişimlerinin arttırılması amacıyla planlama yapıyor. Bu bölgelerde öğretimini sürdüren öğrencilere tiyatro, sergi ve müze gibi programların düzenlenmesi amaçlanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20. Milli Eğitim Şûrasında önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin bölgesinde lider, dünyada iddia sahibi olabilmesinin yolunun çok güçlü bir eğitim sisteminden geçtiğini hatırlatan Bakan Özer, tüm katılımcılara teşekkür etti. Milli Eğitim Şûrasının her 3 ayda bir izleme ve değerlendirme raporlarını yayımlanacağını söyleyen Özer, oy birliği ve oy çokluğuyla alınan kararlarda hangi mesafenin alındığını şura üyeleri ve kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
Amaçlarının eğitim sisteminin kalitesini yükseltmek ve geleceğin kurucusu olan gençleri yetiştirmek olduğunu vurgulayan Bakan “Milli Eğitim Bakanı olarak da söz veriyorum, burada alınan kararların hepsini izleme değerlendirme raporlarımızı hepinizle paylaşacağız” sözlerini kullandı.
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…
Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…
Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…