islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Mekke’deki Bazı Ziyaret Yerleri (2)

Mekke’deki Bazı Ziyaret Yerleri (2)
16 Haziran 2024 12:00
A+
A-

Arafât

Arafât, Mekke’nin 21 km. doğusunda yer alan ve Harem sınırları dışında kalan ova görünümlü bir alandır. Sınırları yaklaşık 4000 yıl önce Hz. İbrahim Peygamber tarafından çizilmiş ve Sevgili Peygamberimiz tarafından da pekiştirilmiştir.

Kuran-ı Kerîm Mekke’yi şehirlerin anası olarak vasıflandırır.

Kur’ân’ın açıklamasına göre Hz. Âdem ilk insân ve Peygamber, Mekke ilk yerleşim merkezi ve Kâbe de ilk mabed olduğuna göre en doğrusunu Allah bilir, insânlık hayatı Mekke’de Arafât çevresinde başlamıştır.

İnsânlık Hz. Âdem ve Havva ile birlikte yeryüzü hayatını bu alanda bildiği, tanıdığı veya hacılar birbirini tanıdığı içindir ki, bu sınırları belirli bölgeye bilme tanıma anlamına Arafât denilmiştir.

Hz. İbrahimle başlayan Hac ibâdeti için her yıl özel vaktinde dünyamızın değişik bölgelerinden gelen farklı dilli ve renkli insânlar Arafât’ta toplanırlar. Arafât toplantısı, gerekliliğini Bakara sûresinin 198. âyetinden alır. Peygamberimiz;

“Hac Arafât’ta vakfedir.” buyurarak Kıyamet günü ilâhi huzurda toplanışı sembolize eden bu ictimaın farz bir görev olduğunu açıklamıştır.

Arafât yeryüzünde pek çok Peygamberin iştiraki ile en azim toplulukların bir araya gelip ibâdet ettiği, duâlar yaptığı, en kutsal alandır. Arafât’ın bu mucizevi özelliği milyonlarca insânın katılımı ile yapılan vakfelerle dönemimizde de devam etmektedir.

Açıklanan özellikleri sebebiyledir ki Kıyamet gününe kadar her yıl Arefe günü Arafât, duâların en ziyade kabul olunacağı ve hacıların bütün günahlarından arınabileceği bereketli bir alan olma hususiyetini koruyacaktır.

 

 Müzdelife

Arafât’la Minâ arasında Harem mıntıkası içinde bulunan bir alandır. Sınırları işaretlerle belirlenmiştir.

“…Meş’ar i Harâmda Allâh’ı anınız…” anlamındaki Bakara sûresinin 198. âyetinde geçen Meşar-i Harâm Müzdelife’dir. Bir kabule göre de Müzdelife sı- nırları içinde yer alan özel bir alandır. Arafât vakfesinden sonra Kurban Bayramı gecesinin Müzdelifede geçirilmesi Hac görevlerimizdendir.

Minâ

Minâ, (Arafât, Müzdelife, Minâ) zincirinin Mekke’ye en yakın halkasıdır. Mekke’ye 7, Arafât’a 14 km. mesafededir. Minâ günümüzde sınırları işaretlenmiş bir alandır. Mekke döeminde Peygamberimizle Medîneli müminlerin gizlice buluşup biatlaştıkları Akabe tepesi Minâ sınırları içindedir

Taşlanılmaları Hac görevlerinden olan Büyük, Orta ve Küçük şeytân sembolleri de buradadır. Hac kurbanları da Minâ sınırları içerisinde kesilir.

Yüce Peygamberimiz Arefe’den bir gün önce Minâ’ya gelerek, öğlen, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını burada kılıp gecelemişler, Arefe günü sabah namazını Minâ’da kıldıktan sonra Arafât’a çıkmışlardır. Arafât dönüşünde ilk geceyi Müzdelife’de geçiren Peygamberimiz, bayram sabahında Minâ’ya gelerek burada konaklamıştır. Şeytân sembollerini taşlama günlerinin gecelerini Minâ’da geçirmiştir.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.