islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Mekke’deki Bazı Ziyaret Yerleri (3)

Mekke’deki Bazı Ziyaret Yerleri (3)
17 Haziran 2024 11:00
A+
A-

Hira Dağı

Mekke’nin kuzeydoğusunda yer alan bir dağdır. Nurdağı olarak da anılır. İklim sebebiyle pek az dikenli çalıların dışında her türlü bitkiden yoksundur. Kendisine peygamberlik görevi verilmeden önce Peygamberimiz (s.a.) bu dağa çıkar, bu dağın Kâbe’ye ve çevreye hâkim olan Hira mağarasında Yaratanın gücü ve insânlığın geleceği üzerinde tefekkür buyururlardı.

Bir tefekkür dönemi sonrası Hira’dan inerken sevgili Peygamberimize Cibrîl isimli vahiy meleği aslî hüviyetiyle görünmüş ve kendisine bu melek aracılığıyla Kur’ân’ın Alak sûresinin ilk beş âyeti indirilmiştir:

-Yaratan Rabbinin adıyla Oku! O, insânı bir yumurta hücresinden yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle yazmayı öğretendir. İnsâna bilmediğini belletendir.”

Hira dağı ziyareti vesîlesiyle alınması gereken temel ders, İslâm’ın ilk emri olan “Oku”nun iyice bellenmesi, dini ilimler, sosyal ve teknolojik bilimlerde, gelişilmedikçe onurlu ve mutlu bir hayatın oluşturulamayacağı hakikatinin bilinmesidir.

 

Cennetül-Muallâ

 

Cennetül-Muallâ İslâm öncesi cahiliyet döneminden beri Mekke mezarlığı olarak bilinmektedir. Peygamberimizin dedesi Abdül-Muttalib, Amcası Ebu Talip, Eşi Hz. Hatice ve pek çok sahabi burada medfundur.

Peygamberimiz “Bu Kabristan ne güzeldir.” buyurduğu ve eşi Hz. Hatice ile bazı sahabiler burada yatır olduğu için olacak Cennetül-Muallâ tarihi dönemlerden günümüze kadar ziyaret edilegelmiştir. Başta Hz. Hatice’nin Türbesi olmak üzere bu tarihi kabristanda türbeler ve mezar taşları vardı. Bid’at olarak görülüp Suûdiler tarafından yıkıldıkları için günümüzde hiçbir türbe ve mezar taşının bulunmadığı Cennetül-Muallâ, kullanılır bir mezarlık olarak varlığını sürdürmektedir.

 

Umre (Hz. Âişe) Mescidi

Bu Mescid Mîkat değildir. Tam Harem sınırında olduğu için Mekkeliler ve Mekke’de iken Umre yapmak isteyenler Harem mıntıkasının Kâbe’ye en yakın yeri olan (6 km) bu sınır mescidinde ihrâma girerler.

Cin Mescidi

Peygamberimizin bir cin topluluğuna Kur’ân-ı Kerîm’den okuyarak İslâm’ı tebliğ buyurduğu tarihi mekân üzerinde yapılmış mesciddir. Şimdiki mescid son yıllarda inşa edilmiştir.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.